torsdag 21 februari 2008

Salt ger fetma

En studie som publicerats i tidskriften Hypertension: Journal of the American Heart Association sätter samband mellan salt och övervikt hos barn. Sveriges Radio berättar idag om rapporten som kommer från forskare vid St George-universitetet i London.

I studien har forskarna studerat 1 700 barn mellan 4 och 18 år. Forskarna har upptäckt att ju mer salt barnen äter desto törstigare blir de och då dricker de ofta läsk. Läsken i sin tur innehåller stora mängder socker som gör barnen överviktiga.

Nu kan man dock inte känna sig lugn bara för att man köper färdigmat till barnen (som ofta innehåller höga halter salt) men ger barnen mjölk eller vatten istället för läsk. Saltet i sig är också skadligt, vilket inte nämns i Sveriges radios artikel.

Bloggen har tidigare skrivit om hur för mycket salt stör ämnesomsättningen och ger kramper i leder, medvetslöshet, hjärnskador och njurkollaps. Man måste få i sig lite salt men det behöver man knappast oroa sig för idag när nästan all mat man köper är översaltad. Därför bör man istället oroa sig för att få för mycket salt och vara vaksam.

Allt om barn ger idag ett exempel på en vara som man bör akta sig för: pizzor och piroger från Gorbys som innehåller stora mängder salt. I SR:s artikel påpekas också att det inte är någon slump att maten på restauranger ofta är väldigt salta. Det gör att vi köper fler drycker.


Läs mer:
Sveriges Radio: Mindre salt minskar risken för feta barn
Allt om barn: ”Halvfabrikat kan vara riktigt bra barnmat”
Luft till salu: Dra ner på saltet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: