lördag 9 februari 2008

Varning för tuggummiautomaterna!

Tidningen Råd och rön fortsätter att avslöja azofärger i produkter som riktar sig till barn. Nu har tidningen upptäckt att det finns azofärger i tuggummiautomater utanför butiker. De färgglada tuggummikulorna känner alla till. Alla som varit barn minns hur man älskade att tjata för att få ett tuggummi för en krona och alla som har barn vet hur man hatar när barnen tjatar för att få en krona till ett tuggummi.

Azofärger var förbjudna i Sverige men i och med att Sverige blev medlem i EU 1995 så tvingades vi ta bort förbudet. Forskare har kunnat koppla azofärgerna till hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, vredesutbrott och allergiska reaktioner hos barn. EU:s experter anser dock att riskerna inte är tillräckligt utredda varför förbud inte är tillåtet. Det naturliga vore förståss att tillåta azofärger när de visat sig ofarliga men istället går man dem omvända vägen och förbjuder azofärger när all undersökning är klar och entydigt visar risker med färgämnena.

Råd och rön har talat med Automattjänst som tillhandahåller många av automaterna utanför svenska butiker. De säger att de kontaktat sin grossist och begärt tuggummin utan azofärger men att det kan komma att dröja innan de kommer.

Man bör således undvika att köpa tuggummin till barnen i dessa automater.


Källor:
Råd och rön: tuggummiautomaterna rena azofällan
Luft till salu: Farliga azofärger i läkemedel
Luft till salu: Giftigt godis listas
Carls konsumentblogg: Azo-färger i tuggummiautomater
e-health.se: Återinför förbudet mot azofärger
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: