tisdag 19 februari 2008

Luften på Hornsgatan: ”Politikerna är som små barn”

vit flagg
För att påvisa hur illa ställt det är med luften på Hornsgatan, och för att protestera mot att inget görs, hänger boende i området ut vita flaggor genom fönstret eller från balkongen. Gunilla Eldh är en av dem som hängt ut ett vitt lakan från köksfönstret. Men hur länge lakanet förblir vitt återstår att se.

– Det har redan blivit svart på den del som ligger på fönsterbläcket. Det är väldigt äckligt och sotigt, säger hon till Svenska dagbladet.

Bloggen har tidigare skrivit om den smutsiga luften på Hornsgatan som innehåller skadligt mycket kvävedioxid. Gatan är en av de gator i Europa som har sämst luft, enligt Naturskyddsföreningen. Luften är bara sämre på fem andra platser i EU. Dessa platser finns i Polen, Grekland och Italien.

Eldh bekymrar sig över att politikerna inte lyssnar och hoppas att hennes och andras vita lakan ska få politikerna att vakna ur sin dvala.

– Flaggorna är visuella. Eftersom politikerna inte verkar lyssna på forskarna och på vad folk säger måste vi kommunicera genom bildspråk. Precis som med små barn, säger hon.


Källor:
SvD: Vit flagg i protest mot luften på Hornsgatan
Luft till salu: Dålig luft på Hornsgatan blir rättssak
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Resenär sa...

Haha luften på Hornsgatan är ju rena fjälluften jämfört med hur det är i t.ex. Shanghai och Peking.

Anonym sa...

Tja, utan ringled går trafiken genom staden och då blir det dålig luft.

Anonym sa...

Helt sjuk stadsplanering att ha en reltivt isolerad stadsdel som är sammankopplad med resten av iinerstaden med endast en gata. I en stad brukar man ha flera parallellgator. Utöver detta krävs att man bygger spårvagn. Det ger mindre framkomlighet för bilisterna och förhoppningsvis färre bilar på Hornsgatan + att Spårvagnar är miljövänliga.
En ringled behövs, men en sådan skulle knappast påverka luftkvaliteten på Hornsgatan, eftersom man inte behöver åka igenom staden på detta avsnitt (Södra länken, essingeleden ochdelar av Norra länken är ju redan klara).

Anonym sa...

Dagens I-lands problem

sl sa...

Problemet är skapat av de politiker som lagt all öst-västlig trafik på Horngatan, både Brännkyrkagatan och Krukmakargatan har tidigare fungerat men är nu spärrade för biltrafik. Alla bilar på Hornsgatan = alla avgaser på Hornsgatan.

Spårvagnen längs Hornsgatan har funnits sen 1800-talet. En genial idé på 50talet var att lägga den under jord. Den kallas tunnelbana.