torsdag 14 februari 2008

Levern tar stryk av skräpmat

Supersize meInspirerad av filmen Supersize me av Morgan Spurlock har svenska forskare undersökt vad som händer med levern om man motionerar lite och äter mycket skräpmat. Vid Hälsouniversitetet i Linköping har man låtit 18 friska män och kvinnor (12 män och 6 kvinnor) delta i en skräpmatsstudie. Under testperioden som pågick under en månad åt deltagarna två mål om dagen på hamburgerrestauranger eller annat snabbmatsställe. Resultatet som idag publiceras i facktidskriften Gut visar att snabbmat är oerhört förödande för kroppen.

I filmen Supersize me äter Morgan Spurlock uteslutande på McDonalds under en månad. Samtidigt dokumenterar han hur han förändras både fysiskt och psykiskt. Resultatet är skrämmande och fick McDonalds till att förändra mycket av sitt framtoning.

Målet med den aktuella undersökningen var att på en månad gå upp i vikt med mellan 10 och 15 procent genom att fördubbla kaloriintaget. Förutom maten fick testpersonerna dricka mycket coca-cola, äta söta efterrätter och annan kolhydratrik föda. När man testade deltagarna efter en månad hade fem av deltagarna lyckats öka vikten med 15 procent. I genomsnitt hade deltagarna gått upp 6,5 kilogram per person. En person hade gått upp 12 kilo efter bara två veckor.

Mest alarmerande var dock levervärderna. Man mätte fortlöpande halten av leverenzymet ALAT. Ett högt ALAT-värde kan vara ett tidigt tecken på leverskada, skriver UNT. Under den månad försöket pågick med än fyrfaldigades deltagarnas levervärden. Hos 13 av de 18 deltagarna steg värdet över den riskgräns som är tecken på pågående leverskada.

Förhöjt ALAT-värde finns annars oftast hos människor med alkoholskador samt människor som drabbats av olika hepatit-sjukdomar.

- Hos en av dem steg levervärdet till och med upp till en nivå som ses hos patienter som har så svår leverskada att de är aktuella för en levertransplantation, säger professor Fredrik Nyström.

Fredrik Nyström säger att det än så länge är oklart varför levern tagit så mycket stryk av dieten men menar att det framför allt är kopplat till det ökade socker- och kolhydratintaget under viktuppgången och att det inte har med fettkonsumtionen att göra.

En annan anledning till testet var att undersöka om människor kan äta praktiskt taget vad som helst utan att bli feta. Resultatet verkar visa att så är fallet. Vad det beror på framgår inte. Intressant skulle vara att exempelvis testa teorierna om att blodgrupper spelar in när vissa människor blir överviktiga och andra inte.


Källor:
Gut: Fast food based hyper-alimentation can include rapid and profound elevation of serum alanine aminotransferase in healthy subjects (PDF)
Uppsala nya tidning: Snabbmat skadar levern
SvD: Snabbmat dåligt för levern
Sydsvenskan: Snabbmat dåligt för levern
Ekonominyheterna: Snabbmat dåligt för levern
Expressen: Mycket snabbmat kan skada levern

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: