tisdag 26 februari 2008

Noaks fröark på Svalbard

Idag invigs ”domedagsbunkern” på Svalbard i Norge. ”Domedagsbunkern” är ungefär lika drastiskt som det låter. I bergsrum på Svalbard ska man bevara frön från så många växter som möjligt för att kunna återskapa växterna om de skulle utrotas i exempelvis krig eller vid naturkatastrofer.

När alla människor skjutit ihjäl varandra, klimatet haft ihjäl en mängd växter och något kärnkraftverk med ett ”boff” utrotat den sista växtligheten så kan utomjordingar i framtiden leta sig ner i bergutrymmena på den norska ishavsön och utifrån denna fröbank återskapa växtligheten på jorden.

Fullt så drastiskt behöver det naturligtvis inte bli, jag gillar att överdramatisera. En art kan dö ut på grund av att den trängs ut av andra växter eller förvandlas till en ny art genom förädling och manipulation.


Fotot visar genbanken på Svalbard under byggets gång

Norge har finansierat byggandet av lagret men fröna kommer från hela jorden. Sverige har bidragit med 12 600 fröprover. Det handlar bland annat om havre, korn, vete, ärter, kål och andra grönsaker. Den största sändningen kommer från Filippinerna som bidraget med 70 000 fröprover som ska förvaras i 18 minusgrader för att kunna bevaras.

Denna genbank kan förhoppningsvis hjälpa till att återställa naturen när människan ställt till det.


Läs mer:
DN: "Domedagsbunkern" invigs på tisdag
DN: Afrikanska fröer fryses på Svalbard
The Global Crop Diversity Trust
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

gunilla sa...

Och så får vi hoppas att det inte inträffar några stora oväntade jordbävningar...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.