fredag 22 februari 2008

Bra Omega 3-guide

Till Svenska Dagbladets utmärkta artikel om Omega-3 finns en ”frågor och svar”-artikel om Omega-3. Även denna är författad av Henrik Ennart och ger oerhört bra och enkel kunskap om Omega-3. Bara denna kunskapsruta är i sig suverän.

Ni kan (och bör) läsa artikeln själva genom länken nedan men jag återger lite av kunskapen här. Vad skiljer de olika fettsyrorna som alla kallas Omega-3 åt?

ALA (alfa-linolensyra) bildas i växter och spelar en central roll i fotosyntesen. ALA fungerar som ett förstadie till EPA och DHA som bildas hos djur.

EPA (eicosapentaensyra) spelar en central roll i kommunikationen mellan kroppens celler.

DHA (docosahexaensyra) finns i känsliga organ som hjärnan, ögats synceller, i spermier och hjärtats muskler.

EPA/DHA som vi får genom fisk och fiskolja minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Studier tyder också på att det skyddar mot demens och kan skjuta fram mildare formare av Alzheimers, men forskningen har än så länge gjorts i för liten skala för att man med säkerhet ska kunna säga att så är fallet. Det är än så länge oklart om Omega-3 skyddar mot cancer. Viss forskning menar också att EPA/DHA hjälper läs- och skrivförståelse samt är bra för hyperaktiva barn, lindrar en del depressioner mm.

Det låter ganska rimligt med tanke på att EPA/DHA finns i hjärnan. Enligt Svenska Dagbladet tycks dock inte vegetarianer drabbas av fler hjärtsjukdomar, snarare tvärtom. Däremot står inget om hur hjärnan drabbas av att inte få något tillskott av EPA/DHA.

Enligt en artikel i Medicallink finns det dock starka vetenskapliga bevis för koppling mellan intelligens och EPA/DHA. 1998 genomfördes en studie på 21 barn som under fyra månaders tid fick tillskott av EPA/DHA och arakidonsyra. Vid 10 månaders ålder undersökte man barnens problemlösningsförmåga och jämförde med 23 barn som inte fått tillskottet. Studien visade att de barn som fått fettsyratillskott hade en signifikant bättre problemlösningsförmåga än de andra barnen.


Läs mer:
SvD: Vad är EPA? Frågar och svar om Omega-3
SvD: Omega-3 säljs med falska löften
SvD: Sill bättre än berikad mat
Medical Link: Hjärnans viktiga fleromättade fettsyror, del 1
Luft till salu: Lögner marknadsför raposolja
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Exakt hur testar man 10 månader gamla barns problemlösningsförmåga, är kvadratroten ur pi mer eller mindre än (arc sin(1)*4)/4 räknat i radianer... gör dom inte annat än att skita och sova i den åldern, tja äta och skrika åxå...
//CY