torsdag 28 februari 2008

Mobiltelefoni försämrar spermier

Forskare vid Cleveland Clinic Foutndation har hittat tydliga samband mellan mobiltelefonpratande och dåliga spermier. Män som pratade i mobiltelefon mer än fyra timmar per dag hade både färre spermier och fler med skador. Exakt vad sambandet beror på är dock inte klarlagt. Bland annat spekuleras det kring temperaturförändringar.

Det är en stor vetenskap hur man ska bli så fertil som möjligt. Omega-3 (DHA) är bra att äta eftersom denna fettmolekyl finns i spermier, men också i hjärnan, ögats synceller och i hjärtats muskler. Däremot bör man akta sig för en mängd gifter. Dessa gifter kan finnas i mer oväntade produkter, som parfymer. Greenpeace slog för några år sedan larm sedan de upptäckt att det fanns ftalater i flera populära parfymsorter. Förutom att locka till sig män medförde parfymen försämrad fortplantningsförmåga för den infångade mannen. Parfymen kunde dessutom vara skadlig för bröstmjölken och hormonsystemet.

Vi som följer den här bloggen minns också att DN nyligen gick ut och berättade om hur gifter som skadar spermier också ärvs. Avkommorna fick nedsatt fortplantningsförmåga och njurfunktion liksom förvuxen prostata. Effekterna behölls i upp till fyra generationer.

Eftersom varje individs existens strikt biologiskt går ut på att föröka sig och få attraktiva avkommor som sprider ens gener vidare så är dessa gifter och annan negativ påverkan mot mannens spermier oerhört viktigt att undvika. Rapporter om mobiltelefoni och dåliga spermier har presenterats tidigare och fler kommer säkert. Forskare verkar vara enade om farorna. Frågan är dock vad anledningen är så man vet vad de tär man ska undvika.


Läs mer:
Allt om barn: Sluta prata i mobiltelefon för spermiernas skull
SvD: Omega-3 säljs med falska löften
DN: Exponering för gifter påverkar spermier
Aftonbladet: "Kändisparfymer skadar spermier"
Aftonbladet: Mobilen förstör dina spermier (från 2004)
DN: Mobiltelefon ökar risken för cancer (från 2002)
Sydsvenskan: Rökare har färre spermier
Luft till salu: Gifterna ligger kvar i kroppen i flera generationer
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Twingly

1 kommentar:

Anonym sa...

Att mobiltelefonpratande gör men och även kvinnor sterila är redan känt, dessvärre hjälper det föga att låta bli mobilen eftersom det ochså strålar från alla mobilmaster som sprids över Sverige helt okontrollerat, värst är väl i storstäder där varje kvarter blir bestrålat av dessa.

"strålen2