fredag 22 februari 2008

Lögner marknadsför raposolja

Jag satt ikväll och studerade rapsolja. Eventuellt för att längre fram skriva ett inlägg om det men mest för eget intresse och för att välja rätt produkt. Det finns många olika sorter och alla tycks ha olika egenheter. Några är ekologiska, andra är kallpressade. Några är förädlade på naturlig väg och andra är genmanipulerade (GMO). Djungeln är enorm och varje företag lyfter endast fram fördelarna. Några ljuger också får jag se när jag läser Svenska Dagbladet.

På Sänkdalens Gård kunde jag läsa att deras kravmärkta rapsolja innehöll Omega-3 vilket är bra.

Att kosten innehåller rätt balans av mättade, omättade och framför allt fleromättade fettsyror har stor betydelse för många av vår tids vanliga sjukdomar. Särskilt hjärt- och kärlsjukdomar men också hjärnans och ögats utveckling. Forskarna vet nu att Omega 3 ger visst skydd mot hjärtinfarkt, cancer och Alzheimer. Omega 3 påverkar även kroppens hormonbalans. Kort sagt för allmänt välbefinnande.


Svenska Dagbladet avslöjar nu att detta är falsk marknadsföring. Omega-3 är ett samlingsnamn för flera fettsyror som förekommer i växt och djurriket. I fisk hittar man EPA och DHA. Forskning har visat att dessa fettsyror är bra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. I raps och linfrö hittar man inte dessa fettsyror. Där hittar man istället alfa-linolensyran ALA, som inte bevisats ha samma effekt.


Klicka på bilden för att läsa hur Sänkdalens Gård försöker vilseleda kunderna

Det Sänkdalens Gård gör är alltså att de blandar korten och vilseleder kunderna. Branschreglerna tillåter att man skriver att en vara innehåller Omega-3 när de innehåller ALA från raps eller linfrö, men inte att det påstås att det innebär nämnda hälsofördelar.

Svenska Dagbladet pekar ut andra företag som luras på samma sätt. Glenn Strömbergs fullkornspasta är ett exempel.

– Dagens marknadsföring av omega-3 stör verkligen oss som jobbar med marina fetter. Det är ofta rent falsk marknadsföring och det är hög tid att Livsmedelsverket och branschen hittar en lösning på det här, säger Ingrid Undeland, docent i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

Ämnet är intressant och jag får nog anledning till att återkomma till det här på bloggen. Läs mer i SvD:s informativa artikel.


Läs mer:
SvD: Omega-3 säljs med falska löften
SvD: Så gjorde SvD granskningen
Sänkdalens Gård: Rapsolja
Omega-3: Om omega-3 och fiskolja
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg. Vidrigt att företag kan vara så falska.

Anonym sa...

Det är viktigt med Omega-3, som vi får i oss alldeles för lite av. Det skriver de även på hemsidan.

Om man skrollar längre ner, så skriver Sänkdalens Gård väldigt tydligt vad deras olja innehåller.
http://www.sankdalensgard.se/images/naringsvarde.jpg

Där står det klart och tydligt att deras olja innehåller Linolensyra, som bloggaren (Luft) säger att rapsolja innehåller.

Som jag tolkar det, så visar Sänkdalens Gård på att det är viktigt för oss att äta Omega-3, som vi tyvärr inte gör.
De skriver att det finns Omega-3 i rapsolja och ja, det säger även bloggaren att det gör. De hymlar inte alls med att det är Linolensyra som rapsolja innehåler.
Klart och tydligt med andra ord.

Man måste läsa helheten.....inte bara vissa delar.

Anonym sa...

ägd...