torsdag 7 februari 2008

Fetma är ett växande problem

skalpellFler människor än någonsin opereras mot fetma i Sverige. Förra året genomfördes 576 fetmaoperationer bara i Stockholm, skriver SvD. I hela landet opererades 2 400 människor. I år kommer det bli ännu fler operationer. Operationen görs på människor som inte längre anses kunna gå ner i vikt på annan väg. Genom ett kirurgiskt ingrepp skärs magsäckens övre del av och en liten ficka skapas. Den lilla fickan motsvarar ungefär två matskedar mat. Detta gör att patienten inte klarar av att äta så mycket mat.

Erik Näslund som leder en expertgrupp säger till tidningen att man skulle behöva öka mängden operationer till minst 10 000 per år.

Fetma beror ofta på flera faktorer som samverkar. Man kan inte bortse från genetiska faktorer som ofta spelar in. Somliga har helt enkelt anlag för övervikt medan andra inte har det. Men även om man har anlag för övervikt, dvs att man har lättare att lagra fett än andra, så spelar livsstilen in. Om man har ett stillasittande arbete och inte rör på sig på sin fritid så är det oerhört lätt att lägga på extra kilon som med tiden blir fler och fler. Kosten är också oerhört viktig. En av de större bovarna är socker. En annan fara är de mättade fetter, så kallade transfetter.

Fetma är på väg att bli en av våra större folksjukdomar även om de flesta inte blir tvungna att operera sig så resulterar övervikten i sjukdomar och besvär för den som drabbats. I Sverige har ungefär tio procent av männen och tolv procent av kvinnorna fetma. Den som blivit överviktig får också ofta problem med att bli av med extrakilona. Man är helt enkelt inte så sugen på att visa upp sig på gymmet eller i badhuset. Kilona man vill bli av med blir på så sätt också det som står i vägen.

Personligen anser jag att skolan måste bli bättre på att undervisa om näringslära. Jag har inget minne av att jag fick lära mig sådant när jag gick i grundskolan. På hemkunskapen fick vi lära oss att laga mat men aldrig hur maten påverkar oss. Fler och fler människor blir idag medvetna om hur viktig kosten är men de som inte själva väljer det intresset hamnar i farozonen eftersom butikshyllorna erbjuder oändliga mängder dålig kost. Den som har sett filmen Supersize me av Morgan Spurlock har lärt sig att akta sig för att äta för ofta på McDonalds men många tänker inte på att det är lika illa att äta pommes som man gör hemma i ugnen. Skickar man sedan på en bearnaisesås från Blå band eller liknande fabrikör så är man dömd till övervikt. I alla fall om man äter det för ofta. Tycker man att det är helt fantastiskt gott så kan man unna sig i stort sett vilken skräpmat som helst bara man äter det sällan.

Fetman har sakta men säkert smugit sig in i samhället och folks medvetande. Förr kunde det vara ett tecken på rikedom och lyx att vara överviktig, idag har de rika råd med personliga tränare och operationer som gör dem smalare. Övervikten har istället blivit en antistatussymbol som ingen vill ha. Utöver de direkta hälsorisker som är förenat med fetma så är nog skam något som de flesta överviktiga känner igen sig i. Nedstämdhet och skam är svårt att ta sig ur och hjälper knappast för att ta sig ur överviktsproblemet.

Jag har inga direkta lösningar på hur den som redan är överviktig ska finna inspiration att träna innan det gått så pass långt att operation är den enda lösningen. Däremot menar jag att samhället, föräldrar och media tillsammans kan verka för att upplysa unga människor så att de inte drabbas av problemen.
Källor:
SvD: Kraftig ökning av fetmaoperationer
Sjukvårdsrådgivningen: Fetma/Vad händer i kroppen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

hippihäxan sa...

Transfett är inte detsamma som mättat fett. Mättat fett är naturligt och anses inte längre så farligt. Transfett är förändrat på molekylnivå och helt naturfrämmande, kallas även härdat eller delvis härdat vegetabiliskt fett. Det bör man akta sig för även om man inte bryr sig om övervikt. Det är direkt hälsofarligt.
skrämmande med alla operationer tycker jag...

Zepp sa...

Joo.. mera kunskap är nog en nödvändig förutsättning för att man skall förstå det här med födan!

Egentligen är det hela oerhört komplicerat, men att folk får sin kunskap från löpsedlarnas braskande rubriker gör inte saken bättre!

Som hippih.. säger är transfett inget mättat fett!! Det är ett omättat fett följdaktligen, sånt vi skall äta mer av enligt SLV!?

För att göra tillvaron ännu mer komplicerad så finns det både nyttiga transfetter och onyttiga!

De nyttiga tillverkar framörallt kor i sina magar med hjälp av bakterier och ensymer.. med andra ord helt naturliga tranfetter!!
Transvaccensyra som kommer från mjölkfettets CLA är bevisat hälsosamt, se Norsjrapporten, tex.

Onyttiga tranfetter finns framförallt i industriellt härdade fetter, främst så kallade margariner, kakor, godis ocg glass! Inget man ger sina barn med andra ord!!?

Luft till salu sa...

Ni har rätt. Måste försöka undvika dessa slarvfel, som egentligen inte beror på okunskap utan stress.