tisdag 5 februari 2008

Laktovegetarisk barnmat är inte värre än annan mat

AvokadoAllt om barn publicerar idag en kortare artikel om vegetarisk kost för barn. Det artikeln handlar om är laktovegetarisk kost och inte vegankost. Det senare är egentligen det enda som korrekt borde klassas som vegetarisk kost eftersom mjölk knappast är vegetariskt. Artikeln är dock bra eftersom den lyfter ner frågan på jorden. Laktovegetarisk kost till barn är inte på något sätt farligt för barnet. Det finns lika många risker när man ger barnen kött och inte förstår vilka ämnen det är viktigt att barnen får i sig.

Visst stämmer det att det krävs stor kunskap för att ge barnen vegetarisk kost men jag vill mena att rubriken är något missvisande. Det krävs nämligen stor kunskap för att ge barn bra mat oavsett om den består av blandkost eller är vegetarisk. Även om man beslutar att ens barn ska äta kött så är det viktigt att de vänjer sig vid grönsaker och frukt.

Ger man barnen vegetarisk kost måste man tänka på att de behöver mycket fetter. Detta kan de få genom bland annat yoghurt, nötter och avokado. Gronmat.net skriver ”Baljväxter som äts tillsammans med gryner, nötter eller frön ger komplett protein, ett absolut måste för barn”Källor och lästips:
Allt om barn: Vegetarisk kost till små barn kräver stor kunskap
Gron mat: Vegetarisk kost för barn
Hälsofrämjandet: Visst kan ditt barn leva vegetariskt
Alternativ.nu: Tråd om vegetarisk barnmat

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Johnny sa...

Det är era små gnagare, låt dom äta sallad när dom växer upp, ni som får ta skamen.

Johnny sa...

"Ger man barnen vegetarisk kost måste man tänka på att de behöver mycket fetter. Detta kan de få genom bland annat yoghurt, nötter och avokado".

Tips: yougurt är inte vegetariskt, det är en mejeriprodukt som framställs ifrån mjölk.

Avokado är en frukt som skeppas ifrån andra sidan världen och kräver massor med energi för att skeppas till Sverige. Miljöpåverkan är med andra ord stor.

Luft till salu sa...

Som jag skrev tidigare i texten så handlar det om laktovegetarisk även om det kallas för vegetariskt. Jag kanske inte var tydlig nog.

Vad gäller avokado så stämmer det att det är miljöpåverkan när det fraktas över halva jorden. Men det är oerhört nyttigt och bra för både barn och vuxna, både för vegetarianer och de som föredrar blandkost.

Det skulle vara intressant att se en jämförelse mellan hur mycket miljön påverkas av att föda upp en ko som slutligen ska ätas och jämföra det med transport av frukter till Sverige. Jag är inte säker på att avokadon skulle förlora.

Jag vill dock mena att de flesta vegetarianer har bättre koll på näringsläsa än de flesta köttätare.

Johan sa...

-> Johnny
Av dina inlägg att dömma så ser jag att du bryr dig mycket om hur vårat val av livsmedel påverkar miljön.
Grundat på det utgår jag ifrån att du precis som jag också valt en vegetarisk kost för att inte bidra både till djurens lidande samt köttindustrin som är en av våra största miljöbleastningar. Jag unnar mig avocado med rent samvete.