tisdag 19 februari 2008

Plast i vattnet utanför Västkusten


Luft till salu har tidigare skrivit om ”plastkontinenten” i Stilla havet och i ett uppgivet inlägg uppmärksammades att plast flyter runt i världens alla hav. Nu slår forskare larm om svenska vatten. Marinbiologen Fredrik Norén har studerat vattnet vid Västkusten med mikroskop och upptäckt att det är fullt av små plastpartiklar.

Plastpartiklarna sprider både DDT och PCB i vattnet. När gifterna tas upp i näringskedjan så är det framför allt djur som står högre upp i näringskedjan som drabbas, dvs större fiskar, fåglar och människor. Precis som med tungmetaller lagras det i kroppen och halten blir högre för varje led i näringskedjan.

Det största problemet med dessa plastpartiklar är att de inte syns, och det som inte syns behöver man inte bry sig om brukar många politiker resonera. Plasten försvinner inte. Den bryts inte ner utan sönderdelas till små bitar, men de finns kvar.

I sin undersökning har Norén undersökt 16 vattenprover i havet utanför norra Buhuslän. Resultatet visar att det finns mellan 150 och 2 400 plastpartiklar per kubikmeter vatten. Mest plast hittade han inte helt överraskande i fritidsbåtshamnar.

Gifterna som sprids i havet kan ge en mängd olika sjukdomar som cancer, skador på nervsystemet och beteendestörningar.

Dags att tänka sig för?


Läs mer:
TEM-Funderingar: Mikroskopiska plastpartiklar förorenar havet
SR-Vetenskapsradion: Plast i havsvatten oroar forskare
Göteborgs Tidningar: Fisken är förgiftad
Luft till salu: Människan kan tänka, varför gör hon inte det?
Luft till salu: Film om sopkontinenterna
Luft till salu: Enorma mängder sopor flyter runt i havet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

gunilla sa...

Hjälp! Jag är för gammal för bollhav - jag älskar att bada i riktigt, rent svenskt, salt hav. Detta får inte hända!