lördag 9 februari 2008

Så blir Melodifestivalen lite bättre för dig och andra

MelodifestivalenIkväll sitter hundratusentals svenskar bänkade framför tv-apparaterna för att titta på Melodifestivalen i Sveriges television. Många tittar för att de verkligen älskar tillställningen och tycker att det bästa som hänt var när tävlingen utökades till deltävlingar. Andra tittar för att vara sociala med familjen, av tradition eller för att ha något att prata om på jobbet den kommande veckan. Melodifestivalen har blivit en institution för gemenskap var helst människor träffas.

För många innebär Melodifestivalen en kväll där hela familjen samlas och man dukar fram god mat framför TV:n och sedan avslutar måltiden med läsk, godis, chips och annat gott medan man halvlyssnar på bidragen. Någon i familjen har synpunkter på deltagarnas kläder medan någon annan tycker att programledaren är sämre än tidigare programledare. Någon håller intensivt på ett speciellt bidrag medan någon annan mest sitter där för att få ta del av coca-colan och chipsen.

Låt inte vågen avgöra om Melodifestivalen var lyckad

När Melodifestivalen nu pågår i många veckor så blir lämnar programmet tyvärr allt för ofta små minnen. Det är inte minnena av speciella bidrag jag tänker på. Nej, jag tänker mer på de minnen som sätter sig på kroppen i form av påminnande extrakilon.

Självklart ska man inte ha dåligt samvete om man någon gång lyxar till det lite extra med onyttigheter men det är inte bra att låta det bli en vana, framför allt om man har barn vars föda man ansvarar för.

Jag skulle därför vilja föreslå några förändringar.

Läsk och öl byts mot fruktjuicer
Frukter innehåller också socker som man inte bör få i sig för mycket av men är gästlängder nyttigare än läsk. Pressar man juicen själv slipper man också garanterat skumma tillsatser. Helst bör man välja ekologiska frukter eftersom många frukter annars är hårt besprutade. Egentligen kan man stoppa i praktiskt taget vilka frukter och bär som helst. En idé kan vara att spana i butikerna efter vilka kombinationer som finns på juiceförpackningarna och sedan göra egen juice i mixern. Apelsin och jordgubbar är en god blandning. Hallon brukar också passa att blanda i. Lite citron skadar inte heller, framför allt som det innehåller mycket c-vitamin.

Chips och godis byts mot grönsaker och frukt
Jag vet. Det låter jättetråkigt. Men en stor fruktsallad är minst lika god som en skål med chips och för ögonen är färgexplosionen en betydligt härligare upplevelse än synen v en skål med chips. I en fruktsallad vill jag gärna ha:

Bananer
Apelsiner
Päron
Äpplen
Vindruvor
Kiwi

Men samma sak gäller här som vid fruktjuicerna. Man kan praktiskt taget lägga i vilka frukter som helst. Många strör också på krossade nötter när det ska ätas. Då blir rätten lite mer knaprig.

Morots- och gurkstänger
Det är trevligt att ha lite att dippa som ersätter chipsen. Gott är att skära gurk- och morotsstänger. Skär dem ganska tunna och låt dem vara cirka 7 cm långa.

Vitlöksdipp
Naturligtvis köper vi inte dippåsarna som hänger intill chipsen. Innehållsförteckningen brukar avslöja att man helst ska hålla sig långt borta från dem. Dippen gör vi istället själva. Det är nästan lika enkelt som att blanda i ett färdigt pulver från påsen. Själv gillar jag vitlöksdipp bäst. Den gör jag så här:

2 dl creme fraiche eller gräddfil
1-2 vitlöksklyftor (lite beroende på storlek)
lite finhackad persilja
Väldigt lite salt och svartpeppar

Sedan pressar jag vitlöken och blandar ihop allt och låter det sedan stå i kylskåpet en stund för att kallna och låta smakerna smälta samman.

Nu finns det gott att äta under hela kvällen. Nu kan man koncentrera sig på vilka som ska vinna istället för att oroa sig för vad vågen ska visa när godiset hittat en lämplig viloplats på magen eller låren.

Stäng av tv:n!
När du tittat färdigt för kvällen så gör dig själv den lilla tjänsten att gå fram till tv:n för att stänga av. Fjärrkontrollen är en fantastisk liten uppfinning som gjort oss så bortskämda att vi inte längre behöver gå ett fåtal meter till tv:n för att stänga av den. Den har också blivit en ekonomisk fälla och miljöbov för oss.

DN skriver idag att upp till 10 procent av elen som förbrukas i hushållen pumpas in i avstängda tv-aparater, mobilladdare som inte laddar någon mobil och andra elektriska apparater som inte stängts av ordentligt utan står på standbyläge. Det blir ganska mycket pengar som skulle kunna användas till roligare saker oh dessutom blir det en belastning på miljön.

Med alla dessa moraliska pekpinnar önskar jag en trevlig kväll. Må bästa bidrag vinna.


Källor och inspiration
Svt: Allt om Melodifestivalen
DN: Schlaget kan börja
SvD: I år får Diamond chans att gnistra
Sydsvenskan: Startfältet i Göteborg 9 februari
DN: Standby-el skulle räcka till 64.000 villor
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Usch vad tråkigt livet blidde, säga vad man vill om fruktsallad och juice men nått substitut för snacks och läsk/öl är det inte. Man måste kunna njuta av livets goda om det så är chips eller frukt. Bättre är det då att motionera och röra på sig. Inga pekpinnar tack.

Luft till salu sa...

Vart hittar du pekpinnarna? Jag ger tips på annat du kan äta. Vill du stoppa in dig och dina unga en amssa gifter så förvänta dig inga applåder men jag bryr mig inte direkt om det heller. För övrigt tycker jag att frukt är mycket godare än chips även om jag i undantagsfall äter chips. Det är nog mycket en vanesak.