lördag 16 februari 2008

Miljötänkande på arbetsplatserna

Polisen i Stockholm försöker bli en miljöpolis. Myndigheten har börjat titta på hur de kan minska slöseriet och förbättra miljön. Bland annat har man kommit fram till att stora mängder papper och plast går åt i onödan. Bara i Stockholm använder polisen nio ton plaströr i samband med alkoholtester varje år. Nu ska man istället börja återanvända plaströren. Ett förslag som inkommit till utredarna är att börja skriva anmälningar på båda sidorna på papperena. Idag skrivs anmälningarna ut på enkelsidigt papper.

Janina Gröhn, miljösamordnare vid polisen i Stockholms län, tror att en sådan enkel förändrings kulle kunna ge besparing på upp till fem ton papper.

Jag är övertygad om att enorma insatser kan göras just på våra arbetsplatser. Framför allt vid kommunala och statliga bolag. De erfarenheter jag har av sådana företag är att ingen direkt känner något ansvarstänkande. Trots att vi alla är skattebetalare så tycks ingen bry sig om företagens ekonomi och det slöas enormt på resurser. Förutom kostnader för skattebetalarna så blir naturligtvis miljön lidande.

Runt om i landet verkar sådana initiativ ske. I Sydsvenskan läste jag igår om hur matrester i tre skolor i Löddeköpinge nu tas tillvara och blir biogas. Kristianstadsbladet återgav i går en Skop-undersökning som visade att svenska småföretagare idag är mycket mer miljömedvetna än tidigare.

När anställda lär sig att sopsortera, köra miljöeffektivt och på andra sätt ta tillvara på miljön så tar de nog ofta med sig kunskapen hem. Det finns pengar att tjäna på att vara miljöeffektiv och även om de anställda till äventyrs skulle hata miljön så har de mycket att vinna privat på att göra små förändringar i sin vardag.

Hur tråkigt det än är så är många än idag dåliga på så enkla saker som att sopsortera. DN berättade den 14 februari att stockholmare är mycket dåliga på att sortera sina sopor. Jag vill se en satsning på Stockholms stad som förändrar detta.


Källor:
Svensk Polis: Polisen kan spara en hel skog
Sydsvenskan: Polisen slösar med plast och papper
Sydsvenskan: Matavfall förvandlas till biogas
Kristianstadsbladet: Företagare tänker mer på miljön
DN: Stockholms sopor kastas bort
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Micke sa...

Apropå matrester som omvandlas till biogas, var jag förbi i Stockholm. Det är en "ekologisk delikatessbutik" och de har ett långtgående miljötänk. Spiridon berättade att de säljer sina matsopor till en biogasanläggning.

Jag menar, om man kan sälja sina sopor, borde det väl om något få lite fart på återvinningen bland företag?

Micke sa...

Attans, jag lyckas inte få till länkar i kommentarer. Stället heter iaf Herr Spiridons Allehanda och länken - ja, den är ju svår att missa i förra kommentaren. :-)