lördag 1 mars 2008

Cyklandet ökar

Bild: Svensk Cykling

Kanske är det de höga bensinpriserna. Kanske är det miljötänkande. Eller så är det hälsotänkande som ligger bakom att svenskarna cyklar mer. Under förra årets steg försäljningen av cyklar kraftigt, skriver Sydsvenskan. Utvecklingen ser ut att fortsätta även i år. Under årets första åtta veckor har det sålts cirka 25 procent fler cyklar än tidigare år, skriver svensk cykling.

Ser man över en längre period har cyklandet dock minskat enligt Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

De regionala skillnaderna är stora. Enligt siffror, som jag inte riktigt förstår hur man fått fram, görs över 90 000 cykel cykelresor varje dag i Malmö. I Malmö tar befolkningen cykeln nästan var tredje gång de reser någonstans medan under tio procent av stockholmarna gör sina resor på cykel.

Skillnaderna kan naturligtvis bero på flera olika saker. I Stockholm är tunnelbanan väl utvecklad och man behöver inte gå långt innan man kan slå sig ner i ett tunnelbanesäte i en nerklottrad vagn. Malmö har visserligen busstrafik men kollektivtrafiken är inte fullt lika utvecklad som i Stockholm. I Malmö satsar man också på bra cykelvägar.

Malmö satsar 16 miljoner kronor på att förbättra cykelvägarna i år. Även i Lund satsar man på cykling. De närmaste åren investerar man 30 miljoner kronor i cykeltrafiken. Sedan 2001 finns det också kommunala cyklar att hyra i Lund.


Läs mer:
Sydsvenskan: Skåningarna flitigaste cyklisterna
Sydsvenskan: Storsatsning på cykeltrafiken
Cykelfrämjandet
Svensk cykling
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: