onsdag 12 mars 2008

Omega-3 rekommenderas för gravida?

Mycket tyder på att Livsmedelsverket inte bara kommer att ändra på rekommendationerna vad gäller alkohol och amning utan att man även kommer att förändra råden för fiskolja. EU har redan börjat rekommendera fiskolja till gravida och nu är det inte omöjligt att Livsmedelsverket följer efter. Bland annat påstås omega-3, som finns i fiskolja, underlätta förlossningen och främja barnets utveckling.

Livsmedelverket har tidigare inte kommit med några rekommendationer alls kring omega 3 och graviditet men kommer nu alltså troligen att rekommendera omega 3 som kosttillskott. Tidigare har verket betonat riskerna med fet fisk för gravida kvinnor medan man inte talat om de positiva effekterna som omega 3 medför.

Andra positiva effekter som fiskoljan bidrar med är att det hjälper somliga barn med adhd. För den som äter omega 3 minskar också risken för hjärt-kärl-sjukdomar och depressioner. Omega-3 finns också i hjärnan varför det är bra för tankeförmågan att få i sig lagom mängder.

Många äter fisk, exempelvis lax, för att få i sig mycket omega-3. Det har dock uppmärksammats förr, men även i en ny rapport, att odlad lax sällan innehåller några större mängder omega-3. Anledningen är att raps och soja blivit ett vanligt inslag i fodret vilket innebär att fisken inte blir rik på den omega-3 som är bevisat nyttig.


Läs mer:
DN: Även nya råd om fiskolja ses över
SvD: Foder minskar omega-3-halten
DN: Här är den smartaste maten för hjärnan
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Martina sa...

Omega 3 finns även i tex linfrön