tisdag 11 mars 2008

Drick vin och amma, föreslår Livsmedelsverket

Livsmedelsverket böjer sig nu för kvinnor som tycker att det är för krångligt att inte få dricka vin medan de ammar och luckrar därmed upp reglerna. Annica Sohlström, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket, säger till TT att intresset hos folket har blivit större kring kostråd under graviditet och amning och eftersom många tycker att råden känns ”krångliga” så måste de ändras, eller moderniseras som hon kallar det.

Den moderna kvinnan ska nu få dricka två glas vin innan hon har upp sin bebis i famnen och börjar amma.Livsmedelsverket uppmanar inte ammande kvinnor at dricka vin eftersom det inte finns något som, hör och häpna, tyder på att vinkonsumtion är bra för amningen. Men man avråder inte heller längre från att dricka något glas ibland om man inte kan motstå frestelsen.

Förutom att det kommer ut små mängder alkohol via bröstmjölken på en berusad kvinna så medför alkoholen naturligtvis personlighetsförändringar. Sådan känner barnet. Det är med stor bestörtning jag ser hur Livsmedelsverket ändrar reglerna för att det ska passa den ”moderna” kvinnan istället för att försöka påverka henne att anpassa sig efter barnet.


Läs mer:
Livsmedelsverket: Förslag till nya råd om alkohol vid amning
DN/TT: Nya råd till ammande: vin är okej
SvD/TT: Nya råd till ammande: vin är okej
SvD: Glöm moraliska låsningar
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Hanneles paradis sa...

Jag tog ingen alkohol under graviditet och amning, det gör jag inte heller, när jag ska köra bil, nolltolerans. Barnet ska få välja själv...