fredag 28 mars 2008

Svenska bönder blir blåsta av handeln

Svenska bönder tjänar inte mer än den genomsnittlige EU-bonden när han säljer sitt kött. Ändå är det svenska köttet mycket dyrare när det hamnar i handeln än var det utländska köttet är. Enligt Sydsvenskan beror på det på att de tre stora butikskedjorna gör ett stort påslag. Bristande konkurrens menar Annika Bergman, ordförande för Sveriges grisproducenter och Håkan Loxbo på Jordbruksverket.

Icas presschef Staffan Ekengren menar dock att det högre priset beror på att efterfrågan är högre än utbudet. Hade bönderna fått bättre betalt, eller priset varit lägre så hade det kanske inte sett ut så.

Lidande här blir bönderna som får mindre betalt än de skulle kunna få, kunderna som får betala ett högre pris och miljön som blir lidande för långa transporter. Men de tre butikskedjorna är inte direkt kända för att bry sig om dessa grupper. Det är synd.


Läs mer:
Sydsvenskan: Svenska köttet dyrast - men ingen vet varför
SR: Köttet dyrare i Sverige än i övriga EU
DN: Köttbönder snuvas på pengar
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här gör mig ännu mer motiverad att handla i gårdsbutik även om det inte alltid är ekologiskt. Och visst ska vi släcka ikväll!