måndag 10 mars 2008

Frossande i jätteräkor hotar flera djurarter

Trots att såväl Världsnaturfonden som Svenska Naturskyddsföreningen uppmanar svenskarna att avstå från jätteräkor så ökar försäljningen. I Vi-butikerna har försäljningen ökat med 23 procent medan Coop-butikerna ökat med 16 procent.

TV4 berättar ikväll om den svenska scampikonsumtionen innebär att Mangroveskogarna skövlas. Anledningen till skövlingen är att platsen behövs för odling av jätteräkorna som sedan exporteras till bland annat Sverige.


Mangroveskogar finns i tidsvattenzonen vid grunda tropiska och subtropiska kuster och floddeltan, skriver Naturskyddsföreningen. Mangroveskogarna skyddar fiskyngel, räkor, krabbor och andra smådjur. I takt med att dessa skogar skövlas så hotas mängder av djur av utrotning.

Det är lätt att springa i butiken och köpa jätteräkor och inte känna något ansvar för handlingarna. Vi-butikerna hjälper till genom att sälja jätteräkor till extrapris. På sin hemsida har man också ”läckra” scampirecept. Men hur lätt det än är att stoppa ner en påse nedfrysta jätteräkor i kundvagnen så är det en aktiv handling mot vår planet. Så låt bli. Tänk på vår framtid istället. Det är viktigare att vi har en framtid än att vi får frossa i oss jätteräkor till helgen.


Läs mer:
Svenska Naturskyddsföreningen: Vad är mangrove?
Världsnaturfonden: Korallrev och mangroveskogar räddar liv
TV4: Försäljning av rödlistade jätteräkor ökar
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: