För mycket salt stör ämnesomsättningen och ger kramper i leder, medvetslöshet, hjärnskador och njurkollaps. 360 gram salt har dödat en vuxen människa. För mycket salt kan också orsaka högt blodtryck vilket ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna. Grunden för högt blodtryck lägger man när man saltar på sina barns mat. För använde man en tesked salt som kräkmedel. Det är alltså inte att leka med och det är mycket dumt att vänja barnen vid den salta smaken.
– Cirka tre fjärdedelar av det salt vi får i oss kommer från produkter man äter, som bröd, ost och charkprodukter. Den resterande fjärdedelen kommer från det salt vi tillsätter i maten, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket till Allt om barn.
Man behöver äta vissa mängder salt men vi får i oss mer än vi behöver från maten vi köper, att tillsätta extra salt är därför endast dumt.
Att byta saltet mot exempelvis örtsalt är inte en lösning.
– En del örtsalt innehåller kaliumklorid istället för natriumklorid, många innehåller både och. Men det gör också att det smakar mindre salt och kompenserar man det genom att hälla på mer så ger det ingen vinst. När det gäller barn är det bättre att inte vänja dem vid hög sälta, säger Annica Sohlström.
Om du vill minska mängden salt så kan du följa Livsmedelsverkets tips:
- Ät mindre av salta chark- och köttprodukter, extrasaltat bordsmargarin, vissa dessertostar, salta snacks, soppor och såser.
- Välj frukostflingor, bröd och pålägg som innehåller mindre salt, titta efter nyckelhålet.
- Minska mängden salt i matlagningen. Även sojasåser och buljong innehåller mycket salt.
- Smaksätt med färska örter eller örtkryddor i stället men se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt.
- Sätt smak på maten med vitlök, ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin.
- Byt ut vanligt salt mot mineralörtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.
- Salta inte extra på maten.
Källor:
Allt om barn: Livsmedelsverket: "Barn får i sig för mycket salt"
Livsmedelsverket: Råd om salt
Shenet: Salt
Läs även andra bloggares åsikter om salt, barn, hälsa, gifter, mat, Livsmedelsverket, Are Waerland
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar