tisdag 8 januari 2008

Vi konsumenter bär ansvaret

Välkommen till denna nya blogg!

Titeln på denna blogg kan möjligen förvirra. Jag ska därför i mitt första inlägg försöka bringa lite klarhet i valet av namn och syftet med denna blogg. Syftet är nämligen inte att förvirra utan att bringa klarhet. Syftet är att verka mot kommersialism och ”köp och släng”-mentalitet, dock utan att hänge mig åt freeganism eller liknande läror.

Jag efterfrågar en marknad som inte lurar kunderna och jag tror att det är kunderna själva som är nyckeln till att denna marknad ska bli verklig. Som konsumenter kan vi påverka mycket om vi bara har kunskap. Jag vill verka för att vi konsumenter blir mer medvetna, sedan får vi själva välja vad vi vill göra av vår medvetenhet. Detta innebär att denna blogg kommer att titta på:

Vad våra varor innehåller.
Hur våra varor tillverkas.
Vem som tjänar pengar på varorna vi köper

Jag kommer inte begränsa mig till att endast skriva om mat eller kläder eller smink utan ska försöka titta på allt som kan köpas. Här kommer namnet också in. Marknaden vill att vi ska handla oss lyckliga. Varje år köper vi svenskar tusentals liter vatten trots att vi har det i kranen. Dessutom väljer vi bröd som pumpats med luft för att se större ut, skinkor som pumpats med vatten osv. Idag kan man köpa konserverad gröt, som den gamla sången skojade om en gång i tiden.

Företag förklarar idag för kvinnor i u-länder att det är bättre att köpa modermjölksersättning istället för att själv amma sina barn. I USA har ketchup blivit betraktat som en grönsak efter påtryckningar från bland andra Heinz vilket medför att färre vanliga grönsaker serveras i skolan. Ingen säljer idag ren luft i butikerna men om de stora företagen bara lyckas smutsa ner luften lite till så kan ni vara säkra på att det snart kommer ett företag som säljer luft på tub för den som andas lite bättre luft än personerna i omgivningen.

Att blogga är något nytt för mig. Jag har länge läst andras bloggar men inte författat någon egen. Det kommer därför säkert ta ett tag innan jag får ordning på allt. Hur ofta Luft till salu kommer att uppdateras återstår också att se. Jag kan inte nu lova något.

Ni som besöker sidan får gärna komma med tips på ämnen att skriva om. Jag vill också ha ett bra länkarkiv till sidor som behandlar de ämnen sidan ska skriva om. Tipsa gärna om sådant också. Skriv i så fall till: lufttillsalu@hotmail.com

1 kommentar:

Bengt sa...

Bra initiativ. Den Hemlige Kocken öppnade mina ögon. Det är inte klokt hur mycket tillsatser som finns i den industriproducerade maten. På http://www.utbildningscenter.se/ under nyhetsbrev hittade jag mer info om tillsatser i maten. Upptäckte igår att det finns cyanid tillsatt i de flesta salt (http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/97nr3/97-3art8.htm).