måndag 28 januari 2008

Gratis är gott

Internet har blivit en enorm källa till kunskap (och desinformation). Man kan hitta allt möjligt i kunskapsväg och det mesta är gratis. Jag tänkte nu tipsa om användbar information.

Gratis vegetariskt startpaket
Djurens rätt har något som de kallar för Vegetariskt startpaket. Paketet består av några skrifter som de skicka hem gratis. På sidan har de lagt upp två skrifter i PDF-format som man kan läsa om man inte vill beställa hem materialet. Det var ett tag sedan jag beställde men då fick man lite mer än de båda skrifterna så det kan ändå vara värt att göra en beställning. Skriften Vägen till Vegoland är en inspirationsskrift för att välja vegetarisk mat. Den går in mycket på de etiska aspekterna. Själv hade jag gärna hellre sett mer om hälso- och miljöargument. Den etiska frågan är de flesta redan bekant med. Den andra skriften på listan är en lista på vegetarisk mat. Bristen är att den bara listar mat rakt upp och ner och inte tar hänsyn till hur hälsosam produkterna är. Den kan dock vara användbar för den som vill ha annat än kött på tallriken. Du beställer startpaketet här.

Risenta
Risenta skickade tidigare ut Lilla bönboken gratis. Trots sitt namn var det snarare ett häfte än en bok. På sina 22 sidor fick man information om Risentas produkter och matlagningstips. Flera recept var även anpassade för de som äter kött. Syftet med häftet är naturligtvis att göra reklam för företagets produkter men det är ändå användbart och man måste inte använda just linser och bönor från Risenta för att kunna använda recepten. Nu verkar den dock inte längre skickas ut, istället kan man läsa den som pdf här.

Vad är GMO?
Förbundet Sveriges småbrukare är en trevlig förening vars tidning ofta innehåller mycket intressant läsning. Trots att jag inte är jordbrukare så kastar jag mig över varje nummer och finner massor av intressanta artiklar. Medlemskap kostar dock pengar och är därför inte ämnet för denna text. Däremot har föreningen givit ut ett informationsrikt häfte/flygblad med information om GMO (Genmanipulerade organismer) som man kan beställa gratis. Man kan läsa bladet på internet men det skadar inte att beställa några exemplar och lägga ut i exempelvis närbutiken eller på biblioteket. Information om hur du beställer bladet finns här.

Det får vara tipsen för denna gång.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: