tisdag 8 januari 2008

Fusket på Ica

Fusket med ompaketerat kött är något som berör många. Det finns mängder av aspekter på detta och allt är nog inte så lätt som media vill få oss att tycka. Luft till salu kommer att kika närmare på detta senare. Nu kan vi dock leverera några kortare tankar.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att kunderna förs bakom ljuset när butikerna packar om köttet. En bekant till bloggen praktiserade för några år sedan i en butik i Coop-företagen och fick då i uppgift att packa om köttfärs. Detta är alltså något som pågått väldigt länge och inte bara inom Ica.

Dock bör man betänka följande. Media hade lika gärna kunnat vända på det hela. Om köttet slängts för att datumet gått ut men varorna fortfarande var helt ätbara. Rubriker som ”Här slängs prima köttfärs” och sedan en snyfthistoria om familjen Andersson som inte har råd att handla mat sedan båda föräldrarna blivit arbetslösa eller en jämförelse med barnen i något afrikanskt land som gärna hade ätit utmärkt kött som råkar ha en datumstämpel som gått ut för någon dag sedan. Aftonbladet och Expressen skulle snyfta enormt över detta.

I gårdagens Outsiders på Kanal 5 fick tittarna följa med olika personer som levde på det andra slänger. Bland annat fick vi möta två britter som var så kallade freeganer (man har slagit samman ordet free, dvs fri, med ordet vegan) som lever ett enkelt liv som antikommersialister. De åkte till sopcontainrar och samlade sopor som andra, främst butiker, hade slängt. På så sätt återvann de kött och annat som Ica nu står och paketerar om. Freeganism är en ideologi som nog får de flesta att må lite dåligt. Man vill inte äta mat ur sopcontainrar. Men freeganerna kan ändå få många att tänka till.

Varför är mat dålig endast för att datumstämpeln säger att maten är ”bäst före” dagens datum? Varför kan vi inte längre lita på vårt eget lukt- och smaksinne? Varför måste en stämpel tala om för oss vad som är gott och nyttigt? Litar vi inte längre på oss själva?

Detta är som sagt några kortare tankar kring rubrikerna kring Ica. Bloggen ska återkomma senare med mer ingående texter om denna fråga. Förr oss är det självklart att butikerna inte ska luras. Men det är inte lika självklart att prima kött ska slängas bara för att en stämpel säger det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här har du svaret på varför vi inte kan lita på vårt lukt- och smaksinne: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1018937&lid=puff_1018897&lpos=rubrik

Steffe sa...

Jag tror inte man ska ta medias varningsrop på allt för stort allvar. Dagligen får vi läsa om det ena eller andra som ska ge cancer eller andra sjukdomar. Skulle man avstå från allt sådant så skulle vi inte få äta någonting, och det skulle inte heller vara så lyckat. Vad det i grund och botten handlar om är nog att media ska överleva. Då får vi överdrivna rubriker om allt möjligt.