onsdag 16 januari 2008

Ny rapport om österogenbehandling och cancerrisk

Östrogenbehandling är mer riskfyllt än man tidigare trott. Kvinnor som använt hormonläkemedel tre år eller mer löper mer än tre gånger högre risk att drabbas av vissa typer av bröstcancer än andra, skriver SvD och hänvisar till en amerikansk studie. Man kan bara önska att varningarna tas på allvar och framför allt att informationen når alla unga flickor som stoppar i sig p-piller efter uppmuntran och uppmaning från ungdomsmottagningar och sjuksystrar i skolorna.

Även p-piller är en form av syntetiskt hormontillskott (östrogen och gestagen) och man har kunnat påvisa samband mellan p-piller och bröstcancer. Ett alternativ till "vanliga" (kombinerade) p-piller är minipiller. Minipiller innehåller inte östrogen utan istället endast gestagen. Cancerrisken är dock inte borta i och med att man väljer minipiller. I Fass kan man läsa följande om Cerazette:

Risken för användare av gestagena metoder såsom CERAZETTE, kan vara av samma storlek som den som associerats med kombinerade p-piller. Bevisen för dessa är emellertid svagare.


Med tanke på att hela grundtanken med såväl p-piller som minipiller är att de ska vara preventivmedel så kan det också vara värt att påpeka att minipiller är inte lika säkra som vanliga p-piller.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: