torsdag 31 januari 2008

Kort om girighet och miljöansvar

Eftersom jag börjat få lite regelbundna besökare på bloggen så vill jag berätta att sidan inte kommer att uppdateras på några dagar. Jag kommer att resa bort (lugn, jag ska inte flyga) men återkommer på måndag med nya uppdateringar. Här är några saker jag skulle vilja kommentera men tyvärr inte hinner med.

Allergiker har svårt att äta ute
Livsmedelsverket: Reglerna tillåter gäster ha med egen mat
Det är vansinne att allergiker stoppas på restauranger. Jag kan förstå att det är olämpligt att gå ut ensam som allergiker men går man ut i en grupp med andra som äter borde det knappast störa någon att man äter sin egen mat. Restaurangerna borde lära sig att ta hänsyn, framför att ta betalt.

"Köttbrist hotar i sommar"

Dyrare kött när EU stoppar Brasilien
En konflikt mellan EU och Brasilien gör att kött troligen inte kommer att importeras därifrån. Det är tråkigt, tycker importörerna och förklarar att köttet kommer att bli mycket dyrare. Samtidigt kanske det kan gynna svensk köttindustri. Det i sin tur resulterar i kortare transporter vilket gör miljön glad.

Light-socker släpps ut rakt i fiskesjö
Sötningsmedel hot mot miljön
Reningsverken klarar inte av att filtrera bort sukralos som därför hamnar rätt ut i våra sjöar. Sukralos är vanligt i light-produkter som Coca-cola light, Arlas Yoggi-mini och andra sockerfria produkter. Förutom omtvistade hälsoaspekter finns det alltså ett enormt miljöhot med light-dryckerna. Lösningen är att låta bli läskedrycker överhuvudtaget och alltid vara skeptisk mot produkter som skryter med att de är sockerfria.

Pojkband gör succé med miljölåt
Alla sätt att uppmärksamma sin omgivning om miljöproblemen är naturligtvis bra. Det här var inte min musiksmak och efter att ha genomlidit låten så kan jag ju tycka att initiativet var bra men, nåja, tanken är väl god. Det finns säkert andra som tycker musiken är bra. Kan EkoBoys väcka människor så är det utmärkt. Jag lägger in videon här:När jag verkligen inte har tid att sitta vid datorn råkade jag ramla på ytterligare ett par saker som jag tror kommer bli ganska heta nyheter bland miljöbloggare:

Kävlinge säger ja till nytt kärnkraftverk
”De har fått kärnkraftsinfarkt”
Kävlinge kommun ska nu arbeta aktivt för fyra nya kärnkraftsreaktorer i Barsebäck. Sverige har som en följd av folkomröstningen arbetat för att avveckla kärnkraftverken, men Kävlinge ska nu arbeta för ett nytt "världens modernaste kärnkraftverk".

Klimatsatsning: Frälsning eller alibi
Tidningen Fokus väcker en intressant frågeställning.

Nåväl, jag är tillbaka om några dagar. Nu stängs datorn av och jag rusar ut i yrvädret. Besök länkarna till höger tills jag är tillbaka. Kunskap kan man aldrig få för mycket av.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

adam sa...

"Samtidigt kanske det kan gynna svensk köttindustri. Det i sin tur resulterar i kortare transporter vilket gör miljön glad."

Behöver det faktiskt inte alls betyda, själva båttransporten från Brasilien är relativt vänlig mot miljön jämfört med flertalet lastbilar. Sen så är jag tveksam på att det kommer gynna svensk köttindustri, tror snarare folket kommer söka sig till andra alternativ då kostnaderna går upp.

Anonym sa...

Kanske väljer folk bort kött istället och även det skulle vara bra för miljön.
//Johan

Jeppe sa...

Jag tycker att det är krångligare att gå på restaurang med en allergiker nu än det var för några år sedan. Det är mycket mer sällan som kocken kan tänka sig att trolla fram någonting utan en viss ingrediens. Servicenivån har sjunkit på den punkten vilket är förvånande då respekten för, och kunskapen om, allergier annars har ökat i samhället.