tisdag 29 januari 2008

”Naturlig” skinka anmäld

LönnebergaKonsumentföreningen Stockholm har anmält Atria Chark och Deli till Konsumentombudsmannen för falsk marknadsföring. Anledningen är att deras produkt Lönneberga-skinkan marknadsförs som en produkt som följer gammalt recept. I en annons stod det bland annat ”Vi har fullt sjå med att inte ändra ett dugg i våra gamla beprövade småländska Lönnebergarecept” och man har påstått att skinkan har ”en smak som inte går att få på konstgjord väg”. Detta trots att det knappast rör sig om något gammalt Smålandsrecept utan innehåller mängder av tillsatser som knappast användes vid de småländska gårdarna förr. Svenska Dagbladet skriver att skinkan innehöll:

Skinka, koksalt, socker, antioxidationsmedel: E325 natriumlaktat, E331 natriumcitrater, E301 natriumaskorbat; smakförstärkare: E621 mononatriumglutamat; konserveringsmedel: E250 natriumnitrit; stabiliseringsmedel : E450 natrium- kalium- och kalciumdifosfater, E451 natrium- och kaliumtrifosfater.


Det är bra att företagen granskas och anmäls. Alla borde göra det. Debatten som följde boken Den hemlige kocken fick flera företag att ändra sin marknadsföring men fortfarande är det många fuskare kvar. Om konsumenterna inte kan tvinga företagen att sluta ljuga så är anmälningar en utmärkt lösning. Man kan bara hoppas på en fällande dom eftersom det skulle kunna skrämma fler företag att sluta ljuga.

Atria fick för övrigt nyligen även hård kritik av Finlands konsumentförbund för att deras köttförpackningar anses vilseledande. Företaget har tagit fram ett eget märkningssystem som påminner om GDA-märkningen, fast det inte har med det att göra. GDA-märkningen ger konsumenterna en uppfattning om hur många kalorier en vara innehåller. Atrias egen märkning följer ett eget system vilket anses vilseleda konsumenterna.

Som jag tidigare skrivit är det ett första steg att få företagen att sluta ljuga. Nästa steg blir att företagen börjar sälja naturliga produkter utan farliga tillsatser, eller ämnen som tillsätts för att dölja hur undermålig maten egentligen är.
Källor:
SvD: "Naturlig" skinka med tillsatser
Luft till salu: Nu börjar de backa
YLE: "Atria vilseleder sina konsumenter"
SvD: "Det där med gammalt recept kan dom glömma"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: