måndag 21 januari 2008

Kaffe orsakar missfall


Gravida bör akta sig för kaffe och andra drycker som innehåller koffein, visar en ny undersökning som publiceras i tidskriften American Journal of Obstretics and Gynecology och som flera svenska tidningar skriver om idag. Kvinnor som dricker mycket kaffe eller andra drycker som innehåller koffein löper ökad risk att få missfall.

Resultaten styrker tidigare tester som också givit samma resultat. I undersökningen som gjordes av forskare vid Kaiser Permanente-institutet i Kalifornien ingick 1 000 kvinnor. Alla fortsatte att dricka kaffe under graviditeten i samma utsträckning som tidigare. En del av kvinnorna drack koffeinfritt kaffe.

Forskarna kunde utifrån studien konstatera att risken för missfall ökade i proportion till koffeinkonsumtionen oavsett vilka drycker som koffeinet fanns i. De kvinnor som drack mer än 200 milligram koffein om dagen löpte dubbelt så stor risk att få missfall som kvinnor som inte fick i sig något koffein alls. 200 milligram motsvarar ungefär fyra deciliter kaffe.

Koffein är en uppiggande drog som blockerar receptorer för adenosin i centrala nervsystemet. Detta gör att man känner sig piggare eftersom trötthetssignaler till hjärnan stoppas. Att sluta med koffein kan ge abstinensbesvär under några dagar. Detta märks mest i form av huvudverk, trötthet och koncentrationssvårigheter.

Koffein finns i kaffe, te, kakao och läskedrycker, främst Coca-Cola och dess efterapare liksom i så kallade energidrycker. Koffein förekommer också i vissa läkemedel, bland annat i ett flertal huvudverkstabletter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: