söndag 27 januari 2008

Transfetter orsakar cancer – vanligt fett gör dig frisk

Maten som dödar
En ny undersökning vid respekterade Harvard school of public health visar nu att transfetter inte bara ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Transfetter kopplas nu också till prostatacancer. Undersökningen visade att de män som hade högst koncentration av transfettsyror i blodet hade högst risk att insjukna i prostatacancer. Redan tidigare har man kopplat transfetter till prostatacancer, men aldrig i en så omfattande undersökning.

Undersökningen har pågått i 13 år och 15 000 män har ingått i studien där man bland annat analyserat blodprover liksom kost- och livsstilsfaktorer. Studien gjordes från början för andra ändamål och måste verifieras av nya studier för att man med säkerhet ska kunna fastställa sambandet.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Mer än var tionde man får det. Sjukdomen är vanlig i USA och Skandinavien men ovanlig i Kina och Japan vilket forskarna tror beror på livsstil, kost och miljö.

Transfetter har länge orsakat en fetthysteri av sällan skådat slag. Transfetter, dvs härdade flytande växtoljor, är dock inte det samma som vanliga fetter. Här handlar det om fetter som omvandlats på kemisk väg. Den som vill läsa mer om skillnaden mellan vanligt fett och transfetter bör besöka Gunnar Lindgrens informativa hemsida där han genom ett omfattande artikelarkiv reder ut begreppen.

Trots att mängder av undersökningar visat att transfetter skapar enorm ohälsa så fortsätter industrin att mata oss med det. Anledningen är att det är ett billigt och praktiskt sätt att få fram rätt konsistens i mat och bakverk.

Man måste också skilja på naturligt transfett som man får från kor och lamm och onaturligt transfett. Det senare hittar man i exempelvis:

· pommes frites
· pajer och piroger
· feta kondisbitar, som chokladbollar
· småkakor och kex
· godis
· snacks.

Naturligt transfett från kor och lamm finns i till exempel

· smör
· grädde
· ost
· fett kött.

Det senare, dvs naturligt transfett är inte onyttigt, tvärtom har undersökningar visat att det har positiv inverkan på hälsan. Det är lätt att blanda ihop begreppen men livsviktigt att hålla isär dem.

Forskarna bakom studien vid Harvard kräver nu att de farliga transfetterna förbjuds. Det är nog den bästa lösningen. Varför ska det vara lagligt med dödligt giftig mat?
Källor:
SvD: Transfetter bakom prostatacancer
Cancer epidemiology biomarkers & prevention: A Prospective Study of Trans-Fatty Acid Levels in Blood and Risk of Prostate Cancer
Gunnar Lindgren
Livsmedelsverket: Transfett

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

arne sa...

Intressant och informativt inlägg!
Det är för illa att handeln tar så lätt på gifterna i maten.
Allt går tydligen att sälja med mördande reklam.

Yvonne sa...

Tack för ditt besök på min sida! Det är alltid roligt när nya besökare hittar dit.
Du har mycket intressant och tänkvärt på din sida.
Jag tar mig friheten att länka till den. Hoppas det är okey?

Luft till salu sa...

Trevligt, tack för det. En tillbakalänk kommer inom kort.