onsdag 23 januari 2008

Fetma blir allt vanligare

För 30 år sedan var en av hundra unga män fet med BMI över 30. Idag är det en av trettio. Då var det en av tusen som var extremt överviktig, idag är det mer än en av hundra, skriver TT i en notis som återges i en mängd tidningar. Forskare vid Karolinska institutet har kommit fram till dessa alarmerande siffror genom att granska resultat från mönstringen som tusentals ungdomar går igenom varje år.

Att det ökat så mycket som det gjort på bara 30 år har nog sina naturliga förklaringar. För 40 år sedan (dvs när de som var runt 18 för 30 år sedan var barn) så lekte man utomhus och rörde på sig mycket mer än idag. För 10 år sedan började barnen sitta och knappa på sina datorer och tv-spel.

För 40 år sedan drack inte barnen två liter läsk i veckan. För 40 år sedan köpte man godis i en strutformad påse där det bara fick plats några stycken, idag är godispåsarna vid självplock platta på botten så man kan mosa i ett par kilo godis i somliga fall. För 40 år sedan åt mat ordentlig mat. Man köpte inte färdiglagad mat där producenterna lagt i så mycket socker som möjligt för att konsumenterna skulle tycka att det smakade gott. Man hade kontroll över sin egen matlagning på ett helt annat sätt än idag. Generationen som nu mönstrat är de som är vana vid McDonalds, sitta still-lekar och sockrad mat.

Så, jag är inte förvånad över statistiken. Jag vågar inte tänka på statistiken om tio år om inte utvecklingen vecklar tillbaka sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Larschan sa...

Att vi blivit latare är helt klart en faktor. Men sen är det priserna på matvarorna som gör det. En pizza är oftast billigare än nyttig a la carte exepelvis.