onsdag 9 januari 2008

Klonad ko på tallriken

Dolly - det första klonade däggdjuretAmerikanska livsmedelsverket, Food and drug administration, FDA, väntas inom kort deklarera at det är ofarligt att äta kött och mjölk från klonade djur, skriver Henrik Ennart i Svenska dagbladet som i sin tur hänvisar till Watt street journal. De som applåderar denna utveckling är förutom företagens aktieägare de som menar att kloningen kommer att kunna mätta fler munnar och vara i ett vapen i kampen mot världssvälten. Men naturligtvis finns också kritiker.

Kritikerna menar bland annat att FDA i sin analys helt lyssnat på bioteknikföretagen Cyagra Clone och Viagen och inte på oberoende forskning. Den senare har inte kunnat bevisa att kött och mjölk från klonade djur är helt ofarligt att äta. Forskningen om dolda missbildningar är bristfällig. Dessutom tyder studier på att kromosomförändringar går i arv.

Naturligtvis är det vansinne att leka med naturen på detta sätt och släppa fram mat från klonade djur innan forskningen hr kunnat påvisa att det är ställt utom varje tvivel att det kan få negativa konsekvenser för människan, djuren eller naturen. Forskningen har inte kunnat göra det och därför bör sådan mat inte släppas ut i handeln.

Naturligtvis finns också etiska aspekter kring kloningen. Var kommer forskarna att stanna? Genom att forska kring kloning av människor hoppas forskare kunna skapa reservmänniskor som man kan ta organ och blod från när människor insjuknar. De vill också kunna genomföra medicinska experiment på människoklonerna (som alltså i dessa fall inte kommer vara fullständiga tänkande människor, utan mer kroppsdelar som odlas fram). Det låter naturligtvis lovvärt men var kommer man stanna? Kommer vi till sist att odla fram nya människor efter samma modell som i boken Du sköna nya värld? Människor som programmerats att tjäna eller styra.

Kloning är något som vi kan ha enorm nytta av men som vi måste t det försiktigt med. Om klonad mat släpps fram i butikerna så kan vi bara hoppas att förpackningarna märks med en tydlig stämpel som talar om det så konsumenterna kan välja bort denna mat.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: