Forskaren Matthew Anway har vid vetenskapsmötet AAAS i Boston presenterat skakande uppgifter om hur gifter som vi får i oss i vår vardag ärvs i flera generationer. Anway utsatte råttor för det hormonstörande bekämpningsmedlet vinclozolin som är ett bekämpningsmedel som ofta används mot svampangrepp på frukt och grönsaker. Bekämpningsmedlet gavs till dräktiga honor i höga doser under kort tid. Resultatet blev att avkommorna av hankön drabbades av högre frekvens av cancer, sämre fertilitet och fler infektioner, allt enligt Dagens Nyheter.
Att avkomman drabbas av sjukdomar sedan mamman pumpats med gifter är så klart inte speciellt förvånande. Vad som är mer intressant är att skadorna sedan ärvdes vidare i flera generationer på den manliga sidan, trots att det bara var den första generationen som utsattes för giftet.
Ungarna drabbas i större utsträckning av cancer, prostataförändringar, njurfel och testikelproblem, än de som inte utsatts för giftet. Att det är just hanarna som drabbas beror sannolikt på att modern exponerades för giftet i det skede då hanarnas kön utvecklades.
Forskningen är inte ny. Svenska Dagbladet berättade förra året om en artikel i Science som skrev om just detta. 2005 berättade BBC om forskningen. Det spelar dock i sammanhanget ingen roll att kunskapen funnits en tid, det viktiga är resultaten och att beslutande myndigheter borde ta gifterna på allvar.
Problemet med djurförsök (bortsett det etiska) är att de inte garanterat ger samma resultat som på människor. Man kan få en fingervisning om hur det kan vara men det kan lika gärna vara tvärtom.
Man bör dock ta undersökningar som dessa på allvar. Vi får idag i oss mängder av olika gifter genom vår mat. Det säger sig egentligen självt att ett medel som sprutas på maten för att döda insekter, hålla fåglar borta, försena ruttningsprocessen osv på något sätt påverkar oss. Den som tror att det påverkar oss positivt får nog fundera en gång till.
Läs mer:
DN: Exponering för gifter påverkar spermier
SvD: EU vill godkänna farliga kemikalier
BBC: Poisons may pass down generations
Luft till salu: Lite gift på maten skadar inte
Läs även andra bloggares åsikter om gift, miljö, arv, bekämpningsmedel, mat, vinclozolin, djurförsök, forskning, vetenskap
tisdag 19 februari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag rensade ut mitt amalgam när jag 30 år och körde några tuffa detox-kurer (innan de var på modet). Mitt första barn födde jag när jag var 37. Jag kommer ju aldrig att få veta hur mycket jag hann få bort. Det enda jag vet är att det hela tiden fyllde på med nytt. Suck.
Det aktuella bekämpningsmedlet och liknande fungicider är för närvarande det bästa sättet att förhindra levercancer till följd av aflatoxinförgiftning från grödor, som i tredje världen (där man äter obesprutad mat) är en av de vanligaste formerna av dödlig cancer.
Skicka en kommentar