onsdag 13 februari 2008

Coop byter ut plastkassar, någon gång

Medan Icas pressmeddelanden mest innehåller förklaringar på hur det kommer sig att gammalt kött smugit sin in i butikerna så vinner konkurrenten Coop Konsum poänger genom att ta folkets miljötänkande på allvar.

I ett pressmeddelande skriver Coop Sverige AB att de nu planerar att slopa de traditionella plastkassarna och istället lansera en miljökasse. Kassen sägs tillverkas av bland annat majsstärkelse vilket minskat användningen av olja. När de traditionella plastkassarna kommer att vara borta från butikerna är luddigt. De kommer att vara borta ”så snart det är möjligt”, skriver man.

Man skriver vidare att ”Miljökassen innehåller 40 procent förnyelsebara råvaror”. Man säger också att ”Fördelen med miljökassen är förutom att den går att kompostera att en stor del av materialet ingår i det naturliga kretsloppet”.

Självklart applåderar jag förändringar som är bättre för miljön. Jag tycker dock att mycket är luddigt och vill ha tydligare svar. Om 40 procent är förnyelsebara råvaror, vad är de övriga 60 procenten då? Hur stor del ingår inte i det naturliga kretsloppet? När kommer man att helt ha bytt ut de gamla påsarna? Kommer konsumenterna få betala mer för de nya påsarna?

Nu ska man kanske inte totalsåga försök som görs för att förbättra vår miljö. Jag har en ständig misstro mot auktoriteter och vill alltid ifrågasätta allt jag läser. Men visst finns det positiva aspekter också. Det räcker med att de nya påsarna bara är lite miljövänligare än de gamla påsarna för att det ska göra en ganska stor skillnad i det långa loppet. Vi får hoppas att de andra multinationella kedjorna där Ica och Hemköp ingår tar upp kampen om att bli den mest miljövänliga butikskedjan i Sverige.



Källor och inspiration:
Luft till salu: Diskussionen om plastpåsar
Luft till salu: Nyanserat om plastkassarna
Coop Sverige: Coop lanserar miljökasse för att helt slopa traditionella plastkassar
Sydsvenskan/TT: Coop tänker slopa plastkassar
HD:TT: Coop planerar att slopa plastkassar
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm? tål att funderas på. Om 40% är återvinningsbart så kan man undra vad resterande 60% är då? Jag har lyssnat till en energiforskare som visade data p åatt majsetanol är den sämsta etanolen eftersom odlingen kräver mycket konstgödning (framställningen drivs med med olja och kol). Då kan man undra om "miljöpåsen" blir miljövänlig om den är gjord av majsstärkelse om majsodling som sådan inte är uthållig??? Ska det vara en miljövinst borde "miljöpåsen" spara mer olja än den förbrukar när den produceras annars bidrar den ju till utsläpp ändå.

Undrar om inte returpapper vore bäst ändå eller en snygg flergångspåse i ekologisk bomull som tål att användas 1000 ggr.

Anonym sa...

Förmodligen avsiktligt luddigt, så att de kan göra en utfästelse utan att faktiskt lova något. Men som ni säger, är den bara lite bättre än plastkassen blir det ju ändå en del i det långa loppet. Det jag hoppas på är att konkurrenterna nu försöker toppa detta. T ex om ICA kommer med en kasse med - huka er - 50% återvinningsbart material!!! Lite miljökapprustning, så att säga.

Förresten, nån som har några tips på hur man faktiskt ska bära sig åt för att få med sig tygkasseeländena till affären? Vi har ett gäng tygkassar men kommer alltför sällan ihåg dem.

Anonym sa...

Här är några beskrivande rader om bioplast

1 Polymera material är uppbyggda av långa kedjor som mikroorganismer inte kan bryta ner. Det behövs därför som första steg en kedjeklyvning utan mikroorganismer
Hos hydro-bionedbrytbara material sker detta genom hydrolys av vissa bindningar som t ex C-O-C
Hos oxo-bionedbrytbara material sker detta genom termo- eller foto-oxidation

2 Bionedbrytbara material kommer sannolikt att ersätta de flesta av de gamla materialen i applikationer som plastpåsar, livsmedelsförpackningar, blöjor etc

3 Den allmänna trenden är att gå från gamla fossila råvaror till förnyelsebara

När bioplasten hamnar i en kompost eller jord så bryts materialet ner av mikroorganismer till vatten, biomassa och CO2 som växter kan ta upp på nytt

/Alla kan dra sitt strå till stacken, Bali 2007

NYHET! - Miljöpåsen (100% nedbrytbara d2w™-plastpåsar)

Låt mig presentera, den nya nedbrytbara plastfolien!
Nu finns tillgång till årets mest spännande plastfolielösning

Nedbrytbara d2w™-plastfolier programmeras till att börja brytas ner från 60 dagar till fem -sex år. Vanligtvis väljs 18-36 månader. Plastens alla egenskaper bibehålls såsom styrka, klarhet, svetsfog, gas-/fuktresistens och tryckbarhet. Efter given hållbarhetstid (brukstiden) bryts plasten ner i naturliga beståndsdelar. Nedbrytningsprocessen efter brukstiden, fullbordas med syre (vår vanliga luft) och avger inga växthusgaser. Obs! Det är inte en resurskrävande biopåse som förmultnar, utan en fossil polyeten- eller polypropylenpåse som äts upp av mikroorganismer när plasten oxiderar efter programmerad användningstid - Det gillar vår planet!

Plastpåsens alla kvalitativa egenskaper bibehålls. Dvs styrka, tryck och svetsfog - ingen skillnad! Och den är även livsmedelsgodkänd som en vanlig PE-/PP-påse, och miljömärkt. d2w™-materialet är mjukt, starkt och bra

Plastpåsen bryts ner av syre, vanlig luft, från 60 dagar till fem-sex år. Slutligen återstår vatten, CO2 och fuktmottaglig biomassa (mull) - Klimatsäkert!


återhållsamhet, återanvändning, återvinning & kåmpostering

d2w™-produkter håller sig helt till dessa grundläggande miljöprinciper. Materialet avger inte klimathöjande gaser och bidrar inte till koldioxideffekten. Plastpåsen blir ingen miljöbelastning. d2w™ kan återvinnas och komposteras

Den nedbrytbara plastfolien är ett nytt intressant alternativ

Lösningen på den miljövänliga plastens nedbrytning är här nu!
/Miljöpåsen (d2w™)

Anonym sa...

Bara namnet "miljö"-påse är ju patetisk. Ska vi börja kalla lightcigaretter för "nyttiga" cigaretter också..

Anonym sa...

Nu går det att få tag i Oxo-bionedbrytbara plastpåsar. Plastmaterialet som bryts ner och försvinner efter ca 3 år utan att släppa metangaser. Om 5-10 år kommer effekten att märkas i mätbara områden. Alla sk vardagspåsar går att få i Oxo-plast. Besök sidan för Vardagsplaster !
/Miljöpåsen (d2w)

Anonym sa...

http://www.trelleborgsallehanda.se/article/20090306/TRELLEBORG/952081181