fredag 24 oktober 2008
Det fiffiga med Nanomat
Längre hållbarhet. Godare mat. Snyggare mat. Mer väldoftande mat. Tekniken kan medföra en massa fördelar. Det finurligaste av allt är att det inte är farligt. Eller i alla fall så vet man inte om det är farligt eftersom man inte undersökt riskerna med så kallad nanomat.
Risker för hälsa och miljö får ursäkta, här kan man tjäna pengar.
Läs den intressanta artikeln i Svenska Dagbladet eller läs vidare mer hos European Food Safety Authority.
Läs även andra bloggares åsikter om Nanomat, mat, hälsa, kost, forskning
Risker för hälsa och miljö får ursäkta, här kan man tjäna pengar.
Läs den intressanta artikeln i Svenska Dagbladet eller läs vidare mer hos European Food Safety Authority.
Läs även andra bloggares åsikter om Nanomat, mat, hälsa, kost, forskning
onsdag 20 augusti 2008
Kort om vattenrelaterade nyheter

Svenska Dagbladet har publicerat en intressant artikel om hur mycket vatten man egentligen förbrukar utöver det vatten man använder när man duschar eller dricker. Enligt artikeln, som hänvisar till professor John Anthony Allan från King's College i London att det går åt 2 700 liter för att producera en t-shirt, en hamburgare 2 400 liter.
Exakt hur detta påverkar miljön framgår dock inte i SvD:s artikel. I vissa delar av världen är vatten en bristvara. Självklart är att det är av ondo för befolkningen i dessa platser om vattnet används till att göra jeans istället för att användas till att odla mat eller att dricka. Världsnaturfonden har lagt ut ett pressmeddelande om den dolda konsumtionen av vatten som lite mer förklarar frågan.
DN berättar att klimatförändringarna är på väg att orsaka en global vattenkris och hänvisar till FN:s klimatpanel IPCC. Läsningen gör en inte så munter.
På tal om vatten kan befolkningen i Bromölla nu tvätta sin bil mer miljövänligt än tidigare.
- Inga föroreningar kommer ut i kommunens vattennät. Det enda vi släpper ut är filtrerat rent vatten, berättar Martin Olofsson, för Kristianstadsbladet.
Avslutningsvis länkar jag till två ledsamma artiklar på vattentemat, om sjukdomar som sprids genom förorenat vatten. I Sverige kan vi drabbas av diabetes på grund av arsenik i vattnet medan Västafrika drabbats av en koleraepidemi som sprids genom vatten och mat.
Läs mer:
SvD: Vattenförbrukningen ofta dold
Världsnaturfonden: Varje svensk konsumerar 74 badkar vatten om dagen
DN: Klimatförändringarna orsakar global vattenkris
World Water Week
WWF: Fresh water
Kristianstadsbladet: Miljön i fokus på ny biltvätt
Svt: WHO varnar för kolera i Västafrika
Arsenik i vattnet kan ge diabetes
Läs även andra bloggares åsikter om vatten, vattenkonsumtion, Svenska Dagbladet, John Anthony Allan, kläder, mat, Världsnaturfonden, WWF, Bromölla, biltvätt, arsenik, kolera, diabetes, Världsvattenveckan, Stockholm, klimatförändringarna, IPCC
lördag 16 augusti 2008
I England vill man omhänderta överviktiga barn

Brittiska Local Government Association (LGA) som agerar på uppdrag av kommunfullmäktige runt om i Storbritannien har föreslagit att myndigheterna ska få omhänderta barn för att de är farligt överviktiga. Det är ett kontroversiellt förslag. Barn behöver oftast sina föräldrar och även om de genom att låta barnen bli så överviktiga så ger de säkert sina barn kärlek och omtanke. Men de ger också barnen sjukdomar och en för tidig död genom att låta dem bli överviktiga.
LGA oroas över utvecklingen där fler och fler barn är mycket överviktiga och riskerar hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes och andra sjukdomar som är relaterade till fetma. Man berättar också att skatterna måste höjas när en miljon barn kommer att vara medicinskt överviktiga i Storbritannien inom fyra år, om trenden inte vänder.
Att omhänderta barnen skulle jag vilja se som en sista lösning. Däremot skulle jag vilja se att föräldrar sattes på tvångskurs där de lär sig ge barnen rätt mat och motion. Vägrar de gå en sådan kurs har de visat att de inte bryr sig om barnens hälsa och då kan man diskutera ett omhändertagande.
Sedan är det inte bara föräldrarna som är ansvariga. Jag vet inte hur det ser ut i Storbritannien men i Sverige matas barnen på allt för många dagis med glass och godis varje gång något barn fyllt år (vilket med stora grupper blir flera gånger i månaden), kex och sockerfyllda fruktsoppor till varje mellanmål, saft och läsk vid utflyter osv.
Fetma hos barn är ett allvarligt problem. Även i Sverige borde vi ta frågan på större allvar eftersom vi riskerar att få en försoffad ny generation. Att ta barn ifrån sina föräldrar är en absolut sista utväg, men däremot tycker jag att det är helt i sin ordning att staten går in och stör när föräldrar låter barnen äta ihjäl sig.
Läs mer:
DN: Överviktiga brittiska barn kan omhändertas
The Independent: Fattest children to be taken away from their parents
Allt om barn: Överviktiga brittiska barn kan omhändertas
Läs även andra bloggares åsikter om barn, övervikt, fetma, Storbritannien, England, Local Government Association, hälsa, dagis
fredag 15 augusti 2008
Världens havsbottnar dör

På 1950-talet fanns det knappast några döda havsbottnar alls i världen. Men vi människor visste att råda bot på detta och redan 1963 kunde man observera döda bottnar i Östersjön. Idag har Östersjön de största kända döda områdena i hela världen. Det uppgår till 80 000 kvadratkilometer. Att Östersjön är extra hårt drabbat beror på att det är ett instängt innanhav utan tillströmning av friskt, syrerikt vatten. Därför är Östersjön extra känsligt för alla utsläpp av miljögifter som vi människor berikar moder jord med.
Det är i det senaste numret av tidningen Science som forskarna Rutger Rosenberg från Sverige och amerikanen Robert Diaz berättar om dessa tråkiga upptäckter.
– Vi uppskattar att produktionen i Östersjön har minskat med mellan 30 och 50 procent till följd av syrebristen. Det handlar om 500 000 ton bottendjur, som kunde ha blivit fiskmat, säger Rutger Rosenberg till Dagens Nyheter.
Orsaken till de döda havsbottnarna är utsläpp från bland annat jordbruk, trafik och vattentoaletter. Det finns alltså anledning att välja ekologisk mat i större utsträckning än idag för att försöka rädda våra hav.
Havsdöden breder ut sig i snabb takt över hela världen och hotar allt liv i haven.
Ibland blir man lite deprimerad när man tänker på vad vi människor gör med vår planet. Man undrar om verkligen ingen bryr sig om vad som händer. Inte bryr sig så att de säger, ”oj vad tråkigt, det här borde man göra något åt”, utan som bryr sig på så sätt att de verkligen försöker göra något åt dessa problem.
Vad gör du?
Läs mer:
Science: Spreading Dead Zones and Consequences for Marine Ecosystems
DN: Världshaven dör i alarmerande takt
SvD: Havsbottendöd sprider sig i världen
DN: Höga fostorhalter hotar årets badliv vid Östersjön
DN: "Många har bristfälliga avlopp"
Läs även andra bloggares åsikter om Östersjön, havsbotten, miljöhot, miljögifter, Science, Rutger Rosenberg, Havsdöden
onsdag 13 augusti 2008
Klimatmärkningens vara eller icke vara

Försvararna menar dock att man inte vill gå in och peta i vad människor ska välja för varor, däremot vill man vägleda så man kan välja det klimatmässigt bättre köttet när man ändå ska köpa kött.
Kritik kommer också från Svensk Handel som menar att ytterligare märkning förvirrar konsumenterna som redan ska hålla reda på Nyckelhåler, Svanen, Svenskt sigill, Krav mm. Klimatmärkningen efterfrågas dock av konsumenterna.
Institutet för livsmedel och bioteknik (SIK) arbetar nu för fullt med att skapa en kunskapsbank för klimatmärkningen. Idag ingår cirka 140 produkter i databasen men målet är att företag ska kunna använda databasen för praktiskt taget alla produkter för att lätt kunna ta fram klimatvänliga produkter.
Åtta av tio svenskar tycker det vore önskvärt med klimatmärkning på varorna, enligt en undersökning som gjordes i våras. Sedan dess har visserligen klimatdebatten tunnats av något men sannolikt finns det fortfarande ett stort intresse. Det viktiga blir att klimatmärkningen inte gör konsumenterna blinda.
Det är alltid bättre att gå än att köra en klimatmärkt bil.
Läs mer:
DN: Databas skapas över klimatsmart mat
ETC: Klimatmärkning av mat kritiserad
Läs även andra bloggares åsikter om klimat, klimatmärkning, klimatsmart, Svensk Handel
Sol i rätt mängd är fina fisken

Det är här själva kruxet infinner sig. Annan forskning påvisar nämligen tydligt samband mellan fet östersjöfisk och flera sjukdomar vilket förklaras av de höga halter gifter som finns i havet. Forskning påvisar också samband mellan hudcancer och solning. Framför allt är det vanligt i Norra Europa där befolkningen ofta är ljus och har känslig hud.
Forskare menar dock att man bör vistas ute i solen i samband med aktivitet men däremot inte utsätta kroppen för överdriven solexponering. Tidigare studier har också sågat D-vitamintillskott. Det har snarare givit motsatt effekt.
Så, stäng av datorn och gå ut en sväng i solen. Det är ingen order, bara ett tips för att du ska må bättre och leva längre. Även om solen täcks av moln så tar kroppen upp D-vitamin.
Läs mer:
DN: Sol och fisk gör så att du lever längre
DN: Gå ut en halvtimme och låt strålarna värma huden
SvD: D-vitaminbrist ökar risken att dö i förtid
Kristianstadsbladet: D-vitaminbrist ökar risken att dö i förtid
Sydsvenskan: Behovet av vitamintillskott delar bransch och forskare
Sydsvenskan: D-vitminbrist ökar risken att dö i förtid
Läs även andra bloggares åsikter om D-vitamin, sol, sola, vitaminer, fisk, forskning
Glada nyheter

Bloggar om miljö och hälsa andas ofta pessimism. Det pekas på miljöförstörelse, fetmaepidemier, egocentriska företag osv. I denna postning har jag snappat upp ett par lite gladare nyheter.
Knölvalen inte längre utrotad
Enligt en rapport från Internationella naturvårdsunionen (IUCN) är knölvalen inte längre utrotningshotad. En positiv kurva har också grönlandsvalen, nordliga vikvalen, gråvalen och sydkaparen. Ökningen av dessa djur beror på förbudet mot valfångst. Ibland räcker det inte med information, förbud är ofta en nödvändig utväg för att förbättra världen. Men, och detta är till alla bloggare och andra debattörer som gör enorma insatser för att informera, förbud hade aldrig kommit om det inte skapats opinion. Genom gemensamma insatser från miljömedvetna människor, allt ifrån de som sprider information till sin närmaste omgivning till Greenpeace-aktivister till politiker som vågat fatta obekväma beslut så finns det åter knölval även i närheten av Sverige.
Ekologiska produkter gör succé
Från och med denna vecka slutar Arla tillfälligt att tillverka den ekologiska konsumentförpackade mjölken. Det låter kanske inte så positivt, men anledningen är att det råder brist på ekologisk mjölkråvara eftersom allt fler konsumenter efterfrågar ekologisk mat. Arla har det senaste året ökat sin ekoproduktion med cirka 10 procent, men efterfrågan har varit ännu större.
Läs mer:
DN: Minskat hot mot knölval
HD: Havens hjättar på väg att återhämta sig
Sydsvenskan: Knölval simmar mot Sverige igen
Sydsvenskan: Val siktades vid Ven
Ekoweb: Arla drar in mjölkprodukter efter mjölkbrist
TV4: Ekomjölken räcker inte till
Läs även andra bloggares åsikter om knölval, knölvalar, val, valar, Greenpeace, miljö, ekologisk mjölk, mjölk, valfångst, Arla, opinion
torsdag 31 juli 2008
Barn äter för lite fett
Barn får i sig för lite fett genom den färdiga barnmaten som köps på burk, säger Birgitta Strandvik, professor i barnmedicin som forskar om fettsyror vid Göteborgs universitet. Barnmaten innehåller för lite fett och för mycket vatten. Det bästa är att amma barnen så länge som möjligt men om det inte går av olika skäl bör man vara på sin vakt och se till att barnen får i sig bra fett.
Att många barn är överviktiga beror inte på att de äter för mycket fett. Övervikten beror på för mycket socker, dåliga fetter och för mycket stillasittande. Det är ingen bra idé att exempelvis ge barnen lättmjölk istället för standardmjölk. Allt enligt Allt om Barn.
Läs mer:
Allt om barn: Larm: Maten kan göra barnen sjuka
Allt om barn: "Många köper burkmat för att det ska vara enkelt"
Läs även andra bloggares åsikter om fett, barnmat, standardmjölk, lättmjölk, hälsa, övervikt, barnmatsburkar
Att många barn är överviktiga beror inte på att de äter för mycket fett. Övervikten beror på för mycket socker, dåliga fetter och för mycket stillasittande. Det är ingen bra idé att exempelvis ge barnen lättmjölk istället för standardmjölk. Allt enligt Allt om Barn.
Läs mer:
Allt om barn: Larm: Maten kan göra barnen sjuka
Allt om barn: "Många köper burkmat för att det ska vara enkelt"
Läs även andra bloggares åsikter om fett, barnmat, standardmjölk, lättmjölk, hälsa, övervikt, barnmatsburkar
100 bilder som säger mer än 100 000 ord

I januari skrev jag ett inlägg om innehållet i färdigmaten som man köper. Jag har då också fotograferat maten innan och jämförde bilden med fotot på förpackningen. Jag vill här tipsa om en tyskspråkig sida som satsat på detta. Min tyska är inte den bästa men det spelar ingen roll. Bilderna talar sitt eget språk. Man upptäcker efter att ha bläddrat några sidor att matten sannerligen sällan ser lika god ut i verkligheten som på förpackningen. Besök sidan här.
Läs även andra bloggares åsikter om färdigmat, halvfabrikat, fusk, mat, reklam, marknadsföring,
Protestera mot undermålig mat
Vill du
• att vi prioriterar närproducerad/-lagad mat inom skola, vård och omsorg framför industrimat (t ex cook chill)!
• att livsmedelsindustrin prioriterar råvaror framför onödiga tillsatser (t ex smakförstärkare och transfetter)!
• att dagligvaruhandeln prioriterar naturlig hantering av mat framför industriell (t ex gasning av köttfärs)!
I så fall bör du besöka Camillas matuppror och skriva på protestlistan som finns där. Mer information om upproret finns också på sidan.
www.camillasmatuppror.se
Läs även andra bloggares åsikter om matuppror, mat, hälsa, transfetter, protest, protestlista
• att vi prioriterar närproducerad/-lagad mat inom skola, vård och omsorg framför industrimat (t ex cook chill)!
• att livsmedelsindustrin prioriterar råvaror framför onödiga tillsatser (t ex smakförstärkare och transfetter)!
• att dagligvaruhandeln prioriterar naturlig hantering av mat framför industriell (t ex gasning av köttfärs)!
I så fall bör du besöka Camillas matuppror och skriva på protestlistan som finns där. Mer information om upproret finns också på sidan.
www.camillasmatuppror.se
Läs även andra bloggares åsikter om matuppror, mat, hälsa, transfetter, protest, protestlista
onsdag 2 juli 2008
Gravida kvinnors dåliga kostvanor kan drabba barnen

Kvinnor som äter skräpmat under graviditeten riskerar inte bara sin egen hälsa utan även barnens. Denna ganska logiska slutsats drar brittiska forskare efter att ha genomfört tester på råttor. Barnen riskerar att få diabetes typ 2 som orsakas av dold fetma vilket barnen kan få som följd av mammornas dåliga kostvanor under graviditeten.
Studien visar att även om man vänjer barnen av med fet kost så har de förhöjd risk för diabetes 2.
– Vi säger alltid att man är vad man äter, men det kanske också är sant att du är vad din mamma äter, säger Stephanie Bayol, en av forskarna bakom studien, till BBC News.
Läs mer:
Allt om barn: Mammors skräpmat kan skada barnen
Läs även andra bloggares åsikter om barn, fetma, barnfetma, övervikt, mat, skräpmat, forskning
Ekologiskt gör succé i butikerna
Den ekologiska maten blir allt mer populär, skriver DN. Idag är efterfrågan betydligt större än efterfrågan vilket naturligtvis ger butikerna utrymme för prishöjningar som drabbar konsumenten. Konkurrensen mellan de olika kedjorna gör dock att de inte kan rusa iväg för långt i priserna då det skulle innebära de medvetna konsumenternas flykt till andra kedjor.
Sedan tidigare har Ica-koncernen och Konsum-koncernen egna ekologiska märken. Nu följer Axfood efter. Det beklagliga med företagens egna märken är att de försvårar för konsumenten att veta vad det är för varor man egentligen köper. Det kan vara svårt att få reda på var de odlats, paketerats osv. En ekologisk produkt är i regel nyttigare men den behöver inte vara med miljövänlig om den fraktats fram och tillbaka över jorden.
Själv väljer jag kedjornas ekologiska sortiment framför icke-ekologiska produkter (oftast i alla fall, köper inte helt och håller ekologiskt då min ekonomi för tillfället inte tillåter det) men väljer hellre ekologiska närproducerade produkter.
Det är väldigt positivt att konsumenterna har vaknat och efterfrågar produkter som är nyttiga både för människan och för miljön. Kampen är långt från över och folket måste ständigt påminnas om att vår planet är hotad. Vi är dock på god väg att säkra vår jords existens till framtida generationer.
Läs mer:
DN: Grön våg i mataffärerna
DN: Ogräs och krångliga regler hindrar bönder
DN: "Svårt att hitta råvaror av bra kvalitet"
Läs även andra bloggares åsikter om ekologiskt, mat, ekologisk mat, konsumentmakt, Axfood, Ica, Konsum
Sedan tidigare har Ica-koncernen och Konsum-koncernen egna ekologiska märken. Nu följer Axfood efter. Det beklagliga med företagens egna märken är att de försvårar för konsumenten att veta vad det är för varor man egentligen köper. Det kan vara svårt att få reda på var de odlats, paketerats osv. En ekologisk produkt är i regel nyttigare men den behöver inte vara med miljövänlig om den fraktats fram och tillbaka över jorden.
Själv väljer jag kedjornas ekologiska sortiment framför icke-ekologiska produkter (oftast i alla fall, köper inte helt och håller ekologiskt då min ekonomi för tillfället inte tillåter det) men väljer hellre ekologiska närproducerade produkter.
Det är väldigt positivt att konsumenterna har vaknat och efterfrågar produkter som är nyttiga både för människan och för miljön. Kampen är långt från över och folket måste ständigt påminnas om att vår planet är hotad. Vi är dock på god väg att säkra vår jords existens till framtida generationer.
Läs mer:
DN: Grön våg i mataffärerna
DN: Ogräs och krångliga regler hindrar bönder
DN: "Svårt att hitta råvaror av bra kvalitet"
Läs även andra bloggares åsikter om ekologiskt, mat, ekologisk mat, konsumentmakt, Axfood, Ica, Konsum
onsdag 18 juni 2008
Inget förbud mot azofärger
Godis och läsk med azofärger förbjuds inte. Istället ska förpackningar till produkter som innehåller azofärgämen förses med en varningstext, har EU-parlamentet och ministerrådet enats om.
Jag tycker att det är fantastiskt bra. Alla barn kan ju läsa och kommer ha full förståelse för en lilla varningstexten som säger att godiset innehåller azofärger. Det är ju verkligen något som alla barn och ungdomar vet vad det är.
Stycket ovan är exempel på ironi. Allt annat än förbud av azofärger är vansinne. Det finns inga hållbara argument för att tillåta detta gift, i alla fall inte så länge som det inte är helt utrett och klart att det inte är farligt på olika sätt. I Sverige var det tidigare förbjudet men vi måste följa EU:s regler och tillåta gift i barnens godis.
Läs mer:
SvD: Godis med azofärg får varningstext
Kristianstadsbladet: Godis med azofärg får varningstext
SvD: Tyst från godisföretag om omtvistat färgämne
Luft till salu: Många stäler kvar på förbud mot azofärger
Luft till salu: Varning för tuggummiautomaterna
Luft till salu: Farliga azofärger i läkemedel
Luft till salu: Giftigt godis listas
Läs även andra bloggares åsikter om azofärger, färgämnen, godis, barn, gifter, varningstext, EU
Jag tycker att det är fantastiskt bra. Alla barn kan ju läsa och kommer ha full förståelse för en lilla varningstexten som säger att godiset innehåller azofärger. Det är ju verkligen något som alla barn och ungdomar vet vad det är.
Stycket ovan är exempel på ironi. Allt annat än förbud av azofärger är vansinne. Det finns inga hållbara argument för att tillåta detta gift, i alla fall inte så länge som det inte är helt utrett och klart att det inte är farligt på olika sätt. I Sverige var det tidigare förbjudet men vi måste följa EU:s regler och tillåta gift i barnens godis.
Läs mer:
SvD: Godis med azofärg får varningstext
Kristianstadsbladet: Godis med azofärg får varningstext
SvD: Tyst från godisföretag om omtvistat färgämne
Luft till salu: Många stäler kvar på förbud mot azofärger
Luft till salu: Varning för tuggummiautomaterna
Luft till salu: Farliga azofärger i läkemedel
Luft till salu: Giftigt godis listas
Läs även andra bloggares åsikter om azofärger, färgämnen, godis, barn, gifter, varningstext, EU
tisdag 17 juni 2008
Är klimat ett alibi för politikerna?
Fredrik Reinfeldt planerar enligt SvD att tillsätta en speciell klimatsamordnare som på regeringens uppdrag ska samla världens ledare för en miljökonferens. Rätt genomfört och med rätt syften kan detta göra stor nytta för miljön. Fel genomfört och med fel syften blir det enorma utsläpp när världens ledare sätter sig i var sitt privatjet och flyger till Sverige för en konferens som inte når några andra resultat än att Reinfeldt får chansen att åter synas som värd för världens ledare.
Jag är ofta pessimist. Det innebär att min vardag kanske inte är lika munter som många andras men å andra sidan gör det mig till någon som kan agera väckarklocka för andra. Vad en klimatsamordnare ska kunna göra för underverk som inte en miljöminister klarar vet jag inte men det återstår väl att se.
Det som är glädjande i sammanhanget är att allt fler tar miljöfrågorna på allvar. Risken finns dock att alla blir helt eniga om vad som bör göras och att det medför att ingen debatt behövs. Utan diskussion stannar utvecklingen eftersom politik ofta är ögontjäneri. Inget händer utan ständig debatt och bevakning från media.
Så, jag är splittrad. Jag vill nog avvakta innan jag avger mitt glädjetjut, men jag faller inte heller i gråt.

Ett annat exempel på hur politik och ideologi går före allt annat är att Al Gore nu öppet tagit ställning för Barak Obama. Han anger som anledning att hundar och katter råkat illa ut under Bushs styre av USA. Men det är klart att den tidigare demokratiske presidentkandidaten ställer sig på demokraternas representants sida. Att han sedan blandar ihop detta med sina klimatdiskussioner blir bara tråkigt. Farligt kattfoder må vara tråkigt men ur en miljöaspekt är det nog betydligt värre att skicka åtskilliga ton bomber över Irak, något som både republikaner och demokrater ägnat sig åt.
Al Gore borde, om han vill att många ska lyssna på honom i miljöfrågan, lämna övrigt politik.
Läs mer:
SvD: Regeringen inrättar tung klimatpost
SvD: Gore bakom Obama
DN: Al Gore stödjer Barack Obama
Affärsvärlden: "Klimatdebatten har blivit religiös"
ETC: Dags för bilfri innerstad
Läs även andra bloggares åsikter om Fredrik Reinfeldt, Regeringen, Al Gore, Barack Obama, klimatpolitik, politik, klimat, miljö, miljöpolitik, miljöfrågan
Jag är ofta pessimist. Det innebär att min vardag kanske inte är lika munter som många andras men å andra sidan gör det mig till någon som kan agera väckarklocka för andra. Vad en klimatsamordnare ska kunna göra för underverk som inte en miljöminister klarar vet jag inte men det återstår väl att se.
Det som är glädjande i sammanhanget är att allt fler tar miljöfrågorna på allvar. Risken finns dock att alla blir helt eniga om vad som bör göras och att det medför att ingen debatt behövs. Utan diskussion stannar utvecklingen eftersom politik ofta är ögontjäneri. Inget händer utan ständig debatt och bevakning från media.
Så, jag är splittrad. Jag vill nog avvakta innan jag avger mitt glädjetjut, men jag faller inte heller i gråt.

Ett annat exempel på hur politik och ideologi går före allt annat är att Al Gore nu öppet tagit ställning för Barak Obama. Han anger som anledning att hundar och katter råkat illa ut under Bushs styre av USA. Men det är klart att den tidigare demokratiske presidentkandidaten ställer sig på demokraternas representants sida. Att han sedan blandar ihop detta med sina klimatdiskussioner blir bara tråkigt. Farligt kattfoder må vara tråkigt men ur en miljöaspekt är det nog betydligt värre att skicka åtskilliga ton bomber över Irak, något som både republikaner och demokrater ägnat sig åt.
Al Gore borde, om han vill att många ska lyssna på honom i miljöfrågan, lämna övrigt politik.
Läs mer:
SvD: Regeringen inrättar tung klimatpost
SvD: Gore bakom Obama
DN: Al Gore stödjer Barack Obama
Affärsvärlden: "Klimatdebatten har blivit religiös"
ETC: Dags för bilfri innerstad
Läs även andra bloggares åsikter om Fredrik Reinfeldt, Regeringen, Al Gore, Barack Obama, klimatpolitik, politik, klimat, miljö, miljöpolitik, miljöfrågan
tisdag 3 juni 2008
Många för stressade för att laga mat åt barnen

En undersökning som beställts av McDonalds visar att svenska barnfamiljer inte hinner laga mat i samma utsträckning som förr. Istället blir det ofta dålig mat som går snabbt att laga som ges till barnen.
Fyra av tio föräldrar säger att de har omöjligt att få ihop tiden medan lika många ägnar mindre än en halvtimme åt matlagningen på vardagarna.
– Jag hade nästan kunnat tänka mig att det skulle vara fler som ägnade mindre än 30 minuter åt maten. Jag blir glad att så många som sex av tio lägger ned mer än 30 minuter, säger Sara Ask, barndietist på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och expert här på AlltomBarn.se.
De vanligaste maträtterna är falukorv, köttfärssås och pizza.
Inte helt förvånande vill McDonalds hjälpa föräldrarna genom att uppmana dem att låta barnen äta på McDonalds istället. Som jag ser det vore det ett bättre alternativ att föräldrarna började fundera på vad de gör av sin tid. Om de arbetar för mycket för att kunna unna sig och barnen något extra kanske det vore läge att istället arbeta lite mindre och kunna unna sig lite extra tid med barnen. Låt dem vara med i matlagningen och låt dem lära sig varför man använder vissa ingredienser medan man låter bli andra.
Att lära barnen att gå på McDonalds är ett utmärkt sätt att lära barnen att det viktigaste vid en måltid är en liten leksak i plast som serveras av en underbetald skolungdom men övervikt efter all McDonaldsmat hon själv har ätit under årens lopp för att föräldrarna inte hunnit laga mat.
Läs mer:
Allt om barn: En av fyra hinner inte laga nyggit mat
McDonalds: McDonald’s vill minska barnfamiljernas vardagsstress
Läs även andra bloggares åsikter om McDonalds, hälsa, mat, barn, kost, tid, stress, falukorv, köttfärssås
onsdag 28 maj 2008
Gifter i solkrämen - en fara för miljön

Nu till sommaren smörjer vi in oss i miljögifter. När vi sedan kastar oss ner i badvattnet eller duschar efter en dag i solen rinner miljögifterna av oss och kommer ut i miljön. Gifterna smörjer vi på oss när vi använder vanliga solskyddsprodukter.
Ett test från Naturskyddsföreningen visar att alla 18 solskyddsprodukter som de testade innehöll någon form av miljögift. Fem innehöll zinkoxid som inte finns på Läkemedelsverkets lista över tillåtna UV-filter. Läkemedelsverket vill stoppa försäljningen av produkter som innehåller ämnet.
Läs mer:
SNF: Kräm med solklar riskfaktor
DN: Miljögifter i solkrämer
Sydsvenskan: Miljögifter i solkrämer
SvD: Miljögifter i solkrämer riktade till barn
SvD: Hela listan - Här är de miljöfarliga solkrämerna
Allt om barn: Så skyddar du dit barn från solen
Läs även andra bloggares åsikter om solkräm, solskydd, miljögifter, miljögift, zinkoxid, SNF, Naturskyddsföreningen, solen
torsdag 24 april 2008
Giftiga nappflaskor säljs efter underligt EU-beslut

I Sverige och EU säljs nappflaskor som innehåller den cancerframkallande plastkemikalien bisfenol A. Varför kan man undra. I artikeln kan vi bland annat läsa följande:
EU bestämde sig nämligen för att utan klara skäl avfärda 149 studier där låga doser gett skador på en viss typ försöksmöss. I stället baseras EU:s nya gränsvärde enbart på 27 till stor del företagssponsrade studier som inte funnit någon sådan effekt, annat än vid mycket höga doser, på en helt annan typ av möss.
Är det så illa att EU fattade sina beslut efter påtryckningar från stora företag? Jag tror precis som Maria Wetterstrand att EU kan vara ett starkt vapen för miljön men jag är också helt övertygad om att så inte är fallet idag. Hur många av de beslutfattande sitter i knät på multinationella företag? Hur mycket pengar går från lobbyister till politiker? Hur kommer det sig att EU blundar för studier när det handlar om något så viktigt som våra barn?
Läs mer:
SvD: Hur farliga är nappflaskorna?
SvD: I USA använder alla glasflaskor
Allt om barn: Giftlarm om nappflaskor
Läs även andra bloggares åsikter om nappflaskor, barn, hälsa, bisfenol A, EU, multinationella företag,
onsdag 23 april 2008
Giftiga kläder dras tillbaka

I EU får man inte släppa ut gifterna men dessa förbud finns inte i de länder där kläderna tillverkas. Dock är det så att vi lever på samma planet. Det som drabbar människor i andra delar av världen drabbar också i det långa loppet oss. Stora förändringar i naturen såsom förgiftade sjöar, förändrat artliv osv påverkar med tiden också oss här eftersom allt hänger ihop.
Därför är det skrämmande att kläderna säljs i affärer i Sverige. Av kläderna som Svenska Naturskyddsföreningen testade var märket Cheap Monday värst följt av Identity, Selected Homme, Batistini och Just a Fucking T-shirt.
Idag meddelade Cheap Monday att de upphör med försäljningen. Den som redan köpt plagget kan byta det mot något annat eller få pengarna tillbaka. Även från regeringen hörs nu röster. Miljöministern Andreas Carlgren (c) talar om skärpta regler.
Naturskyddsföreningen har tidigare drivit en kampanj mot nonylfenoletoxylat i handdukar. Även då togs kampanjen emot av politiker och andra som talade om hårdare kontroller men uppenbarligen fortsätter gifterna att spridas i textilier i Sverige. Därför befarar jag att så snart de senaste dagarnas tidningar hamnat i pappersåtervinningen så glöms problemet åter bort tills Svenska Naturskyddsföreningen kommer på att de ska undersöka byxor.
Läs mer:
SNF: T-tröjor med ett smutsigt förflutet
DN: ”Stadium säljer kläder som förgiftar vårt vatten”
DN: ”Vi måste undersöka alla produkter”
DN: Cheap Monday stoppar försäljning
DN: Endast en tröja utan gift
DN: Förbjudet ämne funnet i handdukar
DN: Carlgren vill se skärpta regler
DN: Förbjudna gifter i textilier förstör svenska vattendrag
SvD: T-shirt dras tillbaka
SvD: Filippa K kan bli av med svanenmärke
Läs även andra bloggares åsikter om SNF, Naturskyddsföreningen, gifter, kläder, textilier, t-shirts, Cheap Monday, nonylfenoletoxylat, Andreas Carlgren
onsdag 16 april 2008
Läkemedelsföretag skrev "vetenskapliga" rapporter

Detta visar åter igen hur läkemedelsföretag i första hand tänker på profit istället för människors hälsa. Det är riktigt skrämmande. Läkemedelsföretagen gömmer sig bakom ansedda forskare men står i själva verket själva bakom forskningen av deras mediciner och kan således styra vad som ska tas med och vad som ska undvikas.
Det är i samband med att patienter blivit hjärtsjuka av preparatet Vioxx från företaget Merck som spökskrivarsystemet tvingats fram i ljuset. Patienterna har begärt skadestånd från företaget som är världens största i branschen. I samband med detta har internt material blivit offentligt.
Man kan hoppas att dessa avslöjanden tvingar läkemedelsföretagen att börja ta mer ansvar. De forskare som skrivit under rapporterna borde aldrig mer tas på allvar och företagen som stått bakom spökskrivarna borde tvingas till mer öppenhet. Det är människors liv som ligger i händerna på dessa företag.
Läs mer:
JAMA: Guest Authorship and Ghostwriting in Publications Related to Rofecoxib
SvD: Spökskrivare bakom vetenskapliga rapporter
SvD: Merck dolde fakta om dödlig medicin
DN: Merck dolde fakta om dödlig medicin
Läs även andra bloggares åsikter om medicin, läkemedel, spökskrivare, Merck, Jama, profit, Läkemedelsföretag, vetenskap
tisdag 15 april 2008
Kommer klimatmärkningen hjälpa konsumenterna?
Klimatmärkningen kommer snart att vara verklighet. Till en början är det produkter som frukt, spannmålsprodukter, baljväxter och fisk som kommer att klimatmärkas inom ramen för Krav och svenskt sigill. Tanken är att de mest klimatvänliga produkterna inom varje kategori ska kunna ansöka om klimatmärkning.
Jag blir lite orolig över denna typ av märkning. Jag hade hellre sett en lösning som angav någon form av mått på hur skadlig just den aktuella produkten är. Annars blir risken att kunder som inte orkat sätta sig in i allt i minsta detalj väljer en vara med märkning som dock är mer skadlig för klimatet än en annan produkt. I detta skede kommer inte kött at bli märkt men längre fram när det mesta klimatmärks så kommer alltså en kund exempelvis stå och välja en klimatmärkt bit nötkött framför någon baljväxt som inte klimatmärkt för att den inte råkar vara just den bästa i kategorin. Det blir ganska galet.
Annars är jag, som jag skrivit tidigare, positiv till tanken på klimatmärkning. Säkert kommer olika invändningar att komma och klimatmärkningen att utvecklas under tidens gång. Det är hur som helst viktigt att man försöker hitta lösningar som gör det enkelt för konsumenten att hitta miljövänliga varor.
Enligt GP har man redan börjat lite smått med klimatmärkning i Storbritannien. Jag antar att man från svenskt håll undersöker hur detta gått och utvärderar för- och nackdelar.
Läs mer:
DN: Frukt och grönt först att klimatmärkas
GP: Nu kommer klimatmärkt mat
GP: Klimatmärke finns i Storbritannien
DN: Politik åt skogen
Läs även andra bloggares åsikter om klimat, klimatmärkning, miljö, Krav, Svenskt sigill, Storbritannien, frukt
Jag blir lite orolig över denna typ av märkning. Jag hade hellre sett en lösning som angav någon form av mått på hur skadlig just den aktuella produkten är. Annars blir risken att kunder som inte orkat sätta sig in i allt i minsta detalj väljer en vara med märkning som dock är mer skadlig för klimatet än en annan produkt. I detta skede kommer inte kött at bli märkt men längre fram när det mesta klimatmärks så kommer alltså en kund exempelvis stå och välja en klimatmärkt bit nötkött framför någon baljväxt som inte klimatmärkt för att den inte råkar vara just den bästa i kategorin. Det blir ganska galet.
Annars är jag, som jag skrivit tidigare, positiv till tanken på klimatmärkning. Säkert kommer olika invändningar att komma och klimatmärkningen att utvecklas under tidens gång. Det är hur som helst viktigt att man försöker hitta lösningar som gör det enkelt för konsumenten att hitta miljövänliga varor.
Enligt GP har man redan börjat lite smått med klimatmärkning i Storbritannien. Jag antar att man från svenskt håll undersöker hur detta gått och utvärderar för- och nackdelar.
Läs mer:
DN: Frukt och grönt först att klimatmärkas
GP: Nu kommer klimatmärkt mat
GP: Klimatmärke finns i Storbritannien
DN: Politik åt skogen
Läs även andra bloggares åsikter om klimat, klimatmärkning, miljö, Krav, Svenskt sigill, Storbritannien, frukt
måndag 14 april 2008
Samband mellan alkohol och bröstcancer
Kvinnor som dricker ett eller två små glas alkohol om dagen löper 32 procents högre risk att utveckla en hormonberoende cancertumör enligt en amerikansk studie som uppmärksammats av TT-Reuters. De kvinnor som dricker tre drinkar eller mer löper 51 procent högre risk att drabbas.
Jag vet inte hur vanligt det kan tänkas vara att någon vill dricka så mycket alkohol men nog kan siffrorna ändå vara en varningssignal mot för hör alkoholkonsumtion.
Jasmine Lew, som är forskare vid National Cancer Institute, säger att det inte spelar någon roll vilken typ av alkoholdryck det är. Det är själva alkoholen som är skadlig.
Läs mer:
DN: Alkohol ökar risk för bröstcancer
SvD: Alkohol ökar risk för bröstcancer
ABC News: Study links breast cancer to drinking
Sydsvenskan: Alkohol ökar risk för bröstcancer
Dagen: Alkohol ökar risk för bröstcancer
Läs även andra bloggares åsikter om bröstcancer, alkohol, forskning, cancer
Jag vet inte hur vanligt det kan tänkas vara att någon vill dricka så mycket alkohol men nog kan siffrorna ändå vara en varningssignal mot för hör alkoholkonsumtion.
Jasmine Lew, som är forskare vid National Cancer Institute, säger att det inte spelar någon roll vilken typ av alkoholdryck det är. Det är själva alkoholen som är skadlig.
Läs mer:
DN: Alkohol ökar risk för bröstcancer
SvD: Alkohol ökar risk för bröstcancer
ABC News: Study links breast cancer to drinking
Sydsvenskan: Alkohol ökar risk för bröstcancer
Dagen: Alkohol ökar risk för bröstcancer
Läs även andra bloggares åsikter om bröstcancer, alkohol, forskning, cancer
Många ställer krav på förbud mot Azofärger
EU:s livsmedelsverk sa nej till ett förbud i EU mot azofärgerna. Sverige som tidigare hade förbud får alltså inte återinföra det. Nu har 42 europeiska konsumentorganisationer från 12 länder gått ut gemensamt och krävt ett förbud och flera politiker stödjer också förbuden.
En politiker som nu ställer krav är den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Åsa Westlund. I första hand kräver hon ett förbud mot azofärgerna och i andra hand önskar hon tydlig märkning.
Azofärger var som sagt förbjudna i Sverige fram till EU-inträdet 1995. Anledningen är att färgerna anses kunna förvärra allergireaktioner hos många människor. Dessutom tyder forskning på att barn kan bli hyperaktiva av färgämnena.
Azofärgerna finns i såväl mat och godis som i läkemedel, främst för barn.
Läs mer:
Politikerbloggen: Krav på förbud mot azofärger
SvD: Krav på stopp för azofärger
Sveriges konsumenter i samverkan: AZO-färgerna bör förbjudas i hela EU
Läs även andra bloggares åsikter om azofärger, Åsa Westlund, socialdemokraterna, EU, politik, konsumentorganisationer
En politiker som nu ställer krav är den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Åsa Westlund. I första hand kräver hon ett förbud mot azofärgerna och i andra hand önskar hon tydlig märkning.
Azofärger var som sagt förbjudna i Sverige fram till EU-inträdet 1995. Anledningen är att färgerna anses kunna förvärra allergireaktioner hos många människor. Dessutom tyder forskning på att barn kan bli hyperaktiva av färgämnena.
Azofärgerna finns i såväl mat och godis som i läkemedel, främst för barn.
Läs mer:
Politikerbloggen: Krav på förbud mot azofärger
SvD: Krav på stopp för azofärger
Sveriges konsumenter i samverkan: AZO-färgerna bör förbjudas i hela EU
Läs även andra bloggares åsikter om azofärger, Åsa Westlund, socialdemokraterna, EU, politik, konsumentorganisationer
Ekologiskt i affärerna

I detta inlägg tänkte jag bara kort tipsa om de båda företagens hemsidor. Båda vill naturligtvis ha kunder och därför har de hakat på trenden hos konsumenterna som söker naturlig mat.
På Ica:s sida kan man titta på ett bildspel som förklarar de enklaste grunderna med ekologisk mat. I bildspelet berättar man om gödsling, bekämpningsmedel, GMO och hur djuren behandlas för att köttet ska få kravmärkning. På sidan kan man också delta i en tävling där man får svara på några enkla frågor och sedan skriva hur ekologisk man är. De har också ”fina motiv” som inte var å imponerande, skärmsläckare som jag inte tittat på, ”Coola ekologiska ringsignaler” som jag inte lyssnat på samt ”mustiga ekologiska recept". Några av recepten såg intressanta ut. I det stora hela kan man säga att innehållet på sidan är ganska tunt samt att de spelar en låt på kampanjsidan som jag inte hittar någon knapp för att stänga av. Bland det jag hatar mest när jag surfar på internet är sidor som spelar musik. Jag vill kunna lyssna på egenvald musik när jag surfar och betackar mig andras musik.
Det viktiga är dock att Ica utökat sitt ekologiska sortiment. Jag är skeptisk till EMW, dvs de stora kedjornas egna varumärken eftersom dessa slår hårt mot producenterna, men jag får ändå se det som positivt att de satsar på ett större ekologiskt utbud. I den egna serien ingår nu bland annat müsli, ost, sylt, kakao, balsamvinäger, torskfilé och kaffe.
Coops hemsida känns bättre för den som söker information. De ordnar också tävlingar men har också en hel del fakta. Genom sitt sortiment i serien Änglamark har de också ekologisk textil, tvättmedel och annat utöver mat och drycker.
Nu kanske man i första hand inte går till Coop eller Ica för att lära sig om GMO eller fördelarna med ekologisk kost men det är kul att företagen börjat ta det på allvar och därför tycker jag att det är värt att lyfta fram detta. Ofta gnäller jag bara på storföretagen så lite beröm kan jag kosta på mig.
Det allt större utbudet gör att det är svårt att hitta ursäkter för att inte köpa ekologiska varor. Ofta skiljer det inte heller så mycket i pris mellan ekologiska och andra varor längre heller. Så allt är inte illa. Fortsätter det i denna takt kanske denna blogg kan lägga ner om några år.
Läs mer:
Ica: I love Eco
Ica: Ekologiskt sortiment
Coop: Ekologi
Coop: Änglamark
Läs även andra bloggares åsikter om Ica, Coop, ekologiskt, mat, EMW, GMO, Änglamark
lördag 12 april 2008
Al Gore: Nya tankar kring klimatkrisen
Nu ska vi titta på film igen. I sin nya slideshow (finns det något bra svenskt ord? Bildspel passar inte riktigt) fortsätter Al Gore diskutera klimatet och ger lösningar på problemen. Filmen är på engelska och utan svensk testning.
Med tanke på Gores ord om att vi måste gå långt och snabbt för att vända denna trend så vill jag också uppmärksamma en artikel från tidningen ETC: 33 sätt att rädda världen. ETC listar 33 lovande energiprojekt som från början listats hos New Energy Congress. Kärnkraft och olja är inte de enda alternativen för att utvinna energi.
Läs även andra bloggares åsikter om Al Gore, Gore, Klimat, klimatkrisen, växthusgaser, miljö
Med tanke på Gores ord om att vi måste gå långt och snabbt för att vända denna trend så vill jag också uppmärksamma en artikel från tidningen ETC: 33 sätt att rädda världen. ETC listar 33 lovande energiprojekt som från början listats hos New Energy Congress. Kärnkraft och olja är inte de enda alternativen för att utvinna energi.
Läs även andra bloggares åsikter om Al Gore, Gore, Klimat, klimatkrisen, växthusgaser, miljö
Varför tillåts livsfarlig mat?

Transfetter och bröstcancer ser ut att ha ett samband enligt en ny fransk studie. Studien har pågått sedan 1990 och 25 000 franska kvinnor har ingått. Genom blodprov har man kunnat konstatera att de som hade höga nivåer av transfetter i blodet riskerade att drabbas av bröstcancer i högre grad än andra kvinnor.
I Danmark har man förbjudit transfetter. Sverige vägrar dock följa eftersom och Livsmedelsverket pekar istället ut mättat fett som den stora boven vilket måna menar är struntprat. Transfett fyller ingen positiv funktion vilket vanligt fett gör. Man kan dessutom byta ut transfetter som i sig inte fyller någon funktion, annat än att det är livsfarligt.
I Sverige är inte transfetterna jättevanliga men det förekommer. Ett förbud skulle minska risken för ett flertal sjukdomar. Förutom bröstcancer förknippas transfett med hjärtproblem, prostatacancer och övervikt.
Den franska undersökningen kommer nu att följas upp för att fastställa sambanden.
Läs mer:
DN: Transfetter ökar risken för bröstcancer
DN: Livsmedelsverkets inställning är märklig
SvD: Transfett ökar risk för bröstcancer
SvD: Kakor fetare än vad som uppges
Sydsvenskan: Transfett ökar risk för bröstcancer
Kristianstadsbladet: Transfett ökar risk för bröstcancer
Sydsvenskan: Kakor fetare än deklarationen uppger
Läs även andra bloggares åsikter om transfett, bröstcancer, mat, gifter, transfetter,
fredag 11 april 2008
Ett ljus för Engla och hoppet

Jag hoppas på mirakel. Jag hoppas att Engla är vid liv och mår bra. Lås oss hoppas och tänka ljusa tankar. Nu kan vi inte göra annat.
Läs även andra bloggares åsikter om Engla, Ett ljus för Engla
torsdag 10 april 2008
Så här får inte reklam se ut
Reklam för Alvedon stoppas
Två reklamfilmer för Alvedon stoppas nu av Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation (NBL). NBL är läkemedelsindustrins egen granskningsorganisation som verkar för att industrin ska hålla sig innanför vissa bestämda ramar.
Det är två reklamfilmer där Alvedon framställs som ”stark” och ”snäll” som stoppas. Det var Läkemedelsverket som gjorde anmälan då Alvedon klassas som lätt analgetika (smärtstillande läkemedel) och kan ge biverkningar, vilket inte är så snällt.
Astra Zeneca måste dessutom betala 100 000 kronor för att de i en tidigare reklamkampanj handlat i strid med” god sed”.
De aktuella filmerna som nu stoppas är dessa:
Läs mer:
DN: Inte "snäll" eller "stark" Alvedon
Läs även andra bloggares åsikter om Alvedon, reklamfilm, reklam, Astra Zeneca, marknadsföring, snäll, stark
Två reklamfilmer för Alvedon stoppas nu av Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation (NBL). NBL är läkemedelsindustrins egen granskningsorganisation som verkar för att industrin ska hålla sig innanför vissa bestämda ramar.
Det är två reklamfilmer där Alvedon framställs som ”stark” och ”snäll” som stoppas. Det var Läkemedelsverket som gjorde anmälan då Alvedon klassas som lätt analgetika (smärtstillande läkemedel) och kan ge biverkningar, vilket inte är så snällt.
Astra Zeneca måste dessutom betala 100 000 kronor för att de i en tidigare reklamkampanj handlat i strid med” god sed”.
De aktuella filmerna som nu stoppas är dessa:
Läs mer:
DN: Inte "snäll" eller "stark" Alvedon
Läs även andra bloggares åsikter om Alvedon, reklamfilm, reklam, Astra Zeneca, marknadsföring, snäll, stark
Fler skäl att sluta röka

7 000 människor lämnar varje år sina anhöriga, föräldrar, barn, syskon och vänner, i sorg på grund av sin rökning. Detta är allmänt känt.
Vad jag inte visste är att rökningen även ger komplikationer efter operationer. Bland annat orsakar rökningen sämre läkning. Exempelvis gäller det operationer av höft, knä, ljumskbråck och gallsten, skriver Svenska Dagbladet. Deras nyhet handlar dock om att rökare genom att sluta kan minska risken för komplikationer.
Det är en studie som letts av forskare vid Karolinska Institutet som kommit fram till dessa slutsatser. Man såg till att storrökare som rökt i över 30 år slutade röka fyra veckor innan deras operationer skulle genomföras. Risken för komplikationer som oläkta sår och sårinfektioner halverades. Gruppen som slutade röka fick komplikationer i 21 procent av fallen mot 41 procent av gruppen som fortfarande rökte.
Nu ska jag inte uppmuntra människor att fortsätta röka av denna anledning eftersom de kan sluta så sent som en månad inför en operation. Man vet aldrig när man råkar ut för en olycka och snabbt måste opereras. Rökningen ger alltså inte bara en mängd sjukdomar, varav flera är dödliga, den bidrar inte heller endast till försämrat kondition, att man luktar illa osv. Rökningen gör också att man kan drabbas av otrevliga komplikationer efter en säkert redan jobbig operation.
Det enda man kan göra för att förbättra sina chanser till ett långt och lyckligt liv är att sluta röka. Fimpa direkt. Köp inte nästa paket cigaretter. Är det jobbigt så köp ett nikotinläkemedel i affären istället. Man kan inte längre skylla på att man måste ta sig till Apoteket. Men i annat fall, låt det vara jobbigt några dagar. Det går över men man minskar riskerna för sjukdomar och för tidig död.
Läs mer:
SvD: Rökfri löper lägre risk vid operation
Sjukvårdsrådgivningen: Rökning och snusning/Risker med att röka
Läs även andra bloggares åsikter om rökning, sluta röka, Karolinska Institutet, operationer, nikotin, hälsa
onsdag 9 april 2008
Arv och dålig luft bakom barns allergier

Man undersökte luftföroreningar i trafiken som barnen utsattes för under sitt första levnadsår och jämförde sedan med i hur stor utsträckning som barnen drabbats av olika sjukdomar när de var fyra år. De barns om utsatts för höga halter av förorenad luft löpte 60 procent större risk att få långvariga astmabesvär, skriver Allt om barn.
Förutom den dåliga luften så påverkas barnen också av sitt arv. Till stor del är det generna som avgör vilka barn som utsätts för dålig luft som blir allergiska.
BAMSE är en förkortning för orden Barn, Allergi, Miljö, Stockholm, Epidemiologi som slängts ihop i nämnd ordning för att bilda förkortningen BAMSE.
Läs mer:
Allt om barn: Ren luft - annars kan barnet få allergier
Karolinska Institutet: Nya resultat från BAMSE-studien
SvD: Stockholmsluften ger barn astma
DN: Smutsig luft kan ge barn astma
SvD: Bilavgaser ökar risk för astma
Läs även andra bloggares åsikter om Bamse, luft, arv, miljö, luftföroreningar, trafik, Karolinska Institutet
söndag 6 april 2008
Miljön tar inte semester
Svenska Dagbladet publicerar idag en kortare artikel där man intervjuar en av författarna till boken Klimatsmart, Per Johnsson samt Stefan Gössling, docent och turismforskare vid Lunds universitet. Artikeln handlar om hur man semestrar klimatsmart. Temat för intervjun är att man inte ska falla ihop och ge upp sitt miljötänkande om man tagit flyget till ett avlägset resemål. Även om man bör undvika flyget så finns det ett flertal andra saker man kan tänka på och bara för att man ”syndat” på ett sätt så innebär inte det att man inte kan göra gott på andra områden.
Tipsen handlar om småsaker som ändå i det stora loppet gör skillnad. Man kan slå av luftkonditioneringen när man inte är på rummet, undvika att handdukar tvättas varje dag, äta lokalproducerat osv.
Det är annars lätt att tänka att nu när man tagit flyget så behöver man inte bry sig om miljön eftersom de små sakerna ändå inte gör någon skillnad. Men allt man gör påverkar vår miljö. Vill man unna sig något extra ibland så bör man inte heller ha dåligt samvete, se till att leva miljömedvetet i övrigt.
Slutligen ligger trots allt de stora besluten hos politikerna. Alla kan vi göra skillnad men det är politikerna som kan göra stora förändringar genom lagändringar och globala samarbeten. Vi som inte kan fatta beslut får dock göra vad vi kan. Miljön kan inte ta semester, så vi måste tänka på den även när vi är lediga.
Läs mer:
SvD: Klimatsmart semester
SvD: Tips -fixa semestern med gott samvete
Läs även andra bloggares åsikter om Klimatsmart, semester, miljön, flyg, resor, klimat
Tipsen handlar om småsaker som ändå i det stora loppet gör skillnad. Man kan slå av luftkonditioneringen när man inte är på rummet, undvika att handdukar tvättas varje dag, äta lokalproducerat osv.
Det är annars lätt att tänka att nu när man tagit flyget så behöver man inte bry sig om miljön eftersom de små sakerna ändå inte gör någon skillnad. Men allt man gör påverkar vår miljö. Vill man unna sig något extra ibland så bör man inte heller ha dåligt samvete, se till att leva miljömedvetet i övrigt.
Slutligen ligger trots allt de stora besluten hos politikerna. Alla kan vi göra skillnad men det är politikerna som kan göra stora förändringar genom lagändringar och globala samarbeten. Vi som inte kan fatta beslut får dock göra vad vi kan. Miljön kan inte ta semester, så vi måste tänka på den även när vi är lediga.
Läs mer:
SvD: Klimatsmart semester
SvD: Tips -fixa semestern med gott samvete
Läs även andra bloggares åsikter om Klimatsmart, semester, miljön, flyg, resor, klimat
onsdag 2 april 2008
Datorn hotar miljön lika mycket som flyget

Rapporten menar att it-sektorn påverkar miljön lika mycket som flygindustrin. Totalt två procent av jordens växthusgaser kommer från it-sektorn. Kommuner och större företag kan dessutom tjäna miljonbelopp varje år på att datorerna inte står på i onödan.
Politiker bör verkligen verka för att belysa frågan inom kommunala bolag och i skolor och andra inrättningar med många datorer. Ofta står datorer i skolor på dygnet runt vilket naturligtvis är alldeles galet utifrån såväl miljöaspekter som skattebetalarnas förtroende.
Läs mer:
SvD: Datorer stor miljöbov
DN: Klimatspara med datorn
Läs även andra bloggares åsikter om datorer, miljöhot, it-sektorn, växthusgaser, ekonomi, miljö, TCO Development, koldioxid
Twingly
Medicinindustrin jublar åt ökad allergi

Jag har irriterat människor förut med min tanke på att EU eller någon annan överstatlig instans borde satsa på läkemedelsindustrin. Utan konkurrensen där bolag tävlar mot varandra och därmed håller sina upptäckter hemliga så skulle läkemedelsindustrin då kunna angripa problemen utifrån andra infallsvinklar.
Att det finns preparat som lindrar snuva, huvudvärk, trötthet och andra symptom på allergi är naturligtvis trevligt för dem som drabbats men än mer trevligt hade varit om industrin också arbetade mot att motverka sjukdomarna. Industrin vill lindra allergi, inte utplåna den. Det finns enorma pengar i detta. Därför borde också fler instanser som inte i första hand har ekonomiska baktankar finnas i branschen.
För något är oerhört fel när var femte svensk är allergisk mot att vara utomhus på våren. Förra året såldes allergimediciner för 571 miljoner kronor i Sverige. Av denna summa lades 164 miljoner kronor på receptfri medicin. Trots att medicinen blivit billigare är det en ökning från 91 miljoner kronor för sju år sedan.
Läs mer:
DN: Pollenmediciner slår rekord
DN: Björkpollen på väg in över Sydsverige
DN: "Irriterad kollega kan vara allergisk"
DN: Allergimedicinerna som säljer bäst
Dagens pollenprognos
Läs även andra bloggares åsikter om allergi, pollenallergi, pollen, mediciner, allergimediciner, läkemedelsindustrin
Den hemlige kocken får en uppföljare
När boken den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson hamnade i bokhandlarnas hyllor slog den ner som en bomb hos landets konsumenter. De flesta hade väl anat att allt inte står helt rätt till med maten vi stoppar i oss, men att det var så här fel hade få anat.

Mer eller mindre giftiga tillsatser stoppas i maten medan andra ämnen stoppas i för at dölja hur undermålig maten egentligen är. Det som skrämmer mest är att det inte bara är snabbmat från våra snabbmatsrestauranger som är undermålig, utan nästan all mat som vi hittar i butikerna har något att dölja, så kallade affärshemligheter.
Den som av en händelse ännu inte köpt boken borde göra det så snart som möjligt. Den finns i de flesta bokhandlar både på internet och i riktiga livet. Jag kan inte prisa denna bok nog eftersom den är så pass bred. Snabbmatslandet av Eric Schlosser som Nilsson inspirerats av tar endast upp snabbmaten vilket således inte är så svårt att undvika. Det är bara att låta bli att svänga in vid restauranger som pryds av de gyllene bågarna eller dess efterapare. Men för att undvika den dåliga maten i butikerna behövs det en bok som Den hemlige kocken.
Därför är det oerhört glädjande att Nilsson nu jobbar på en uppföljare. På sin hemsida skriver han:
Nu inser jag ju att det tar tid innan en sådan bok kan nå handeln. Nilsson måste ha fått in mängder av tips sedan förra boken och allt ska undersökas. Sedan ska det mest intressanta tas med, formuleras, genomgå korrektur osv. Men jag vill ändå ha boken nu!
Jag har i alla fall något att se fram emot nu.
Läs mer:
Den hemlige kocken
Läs även andra bloggares åsikter om Den hemlige kocken, Mats-Eric Nilsson, Snabbmatslandet, konsumtion, Eric Schlosser, matkvalitet, böcker, shoppingguide, skräpmat, snabbmat, tillsatser

Mer eller mindre giftiga tillsatser stoppas i maten medan andra ämnen stoppas i för at dölja hur undermålig maten egentligen är. Det som skrämmer mest är att det inte bara är snabbmat från våra snabbmatsrestauranger som är undermålig, utan nästan all mat som vi hittar i butikerna har något att dölja, så kallade affärshemligheter.
Den som av en händelse ännu inte köpt boken borde göra det så snart som möjligt. Den finns i de flesta bokhandlar både på internet och i riktiga livet. Jag kan inte prisa denna bok nog eftersom den är så pass bred. Snabbmatslandet av Eric Schlosser som Nilsson inspirerats av tar endast upp snabbmaten vilket således inte är så svårt att undvika. Det är bara att låta bli att svänga in vid restauranger som pryds av de gyllene bågarna eller dess efterapare. Men för att undvika den dåliga maten i butikerna behövs det en bok som Den hemlige kocken.
Därför är det oerhört glädjande att Nilsson nu jobbar på en uppföljare. På sin hemsida skriver han:
Jag håller som bäst på med en fortsättning som tar vi där "Den hemlige kocken" slutade. Ett slags shoppingguide för den som bryr sig om matkvalitet och vill slippa alla tillsatser.
Nu inser jag ju att det tar tid innan en sådan bok kan nå handeln. Nilsson måste ha fått in mängder av tips sedan förra boken och allt ska undersökas. Sedan ska det mest intressanta tas med, formuleras, genomgå korrektur osv. Men jag vill ändå ha boken nu!
Jag har i alla fall något att se fram emot nu.
Läs mer:
Den hemlige kocken
Läs även andra bloggares åsikter om Den hemlige kocken, Mats-Eric Nilsson, Snabbmatslandet, konsumtion, Eric Schlosser, matkvalitet, böcker, shoppingguide, skräpmat, snabbmat, tillsatser
Etiketter:
boktips,
Den hemlige kocken,
fusk,
företag
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)