onsdag 2 april 2008

Datorn hotar miljön lika mycket som flyget

TCOAtt låta datorn stå på i onödan är en illgärning mot både din egen ekonomi som mot miljön. TCO Development skriver i en ny rapport att en dator som står på en timme om dagen ger ett sammanlagt (genomsnittligt) koldioxidutsläpp på 240 ton på ett år. Om man exempelvis låter datorn stå på varje kväll för att istället titta på tv, äta mat eller annat så brummar datorn på och blir en kostsam historia.

Rapporten menar att it-sektorn påverkar miljön lika mycket som flygindustrin. Totalt två procent av jordens växthusgaser kommer från it-sektorn. Kommuner och större företag kan dessutom tjäna miljonbelopp varje år på att datorerna inte står på i onödan.

Politiker bör verkligen verka för att belysa frågan inom kommunala bolag och i skolor och andra inrättningar med många datorer. Ofta står datorer i skolor på dygnet runt vilket naturligtvis är alldeles galet utifrån såväl miljöaspekter som skattebetalarnas förtroende.


Läs mer:
SvD: Datorer stor miljöbov
DN: Klimatspara med datorn
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Twingly

3 kommentarer:

gunilla sa...

Det här är något jag som lärare funderar på ofta. Ska jag säga till eleverna att stänga datorerna när de är klara, för att nästa elev ska starta den igen efter kanske bara några minuter, eller ska vi låta datorerna stå på hela dagen??? Min kunskap räcker inte för att veta vilket som är bäst - och tyvärr är engagemanget från lärarkåren på vår skola inte så stort. Ditt inlägg tolkar jag dock som om avstängningsmetoden är den bästa. Klockan sex på kvällen stängs alla datorer dock av automatiskt.

Luft till salu sa...

Jag är osäker, tror det gäller olika för olika datorer. Är det lång tid mellan lektionerna är det nog alltid bäst att stänga av men rör det sig om tiominutersraster så kan den nog stå på. Inte minst med tanke på all tidsspillan som annars uppstår.
När jag läste in ett par ämnen på komvux för en tid sedan så stod dock datorerna på dygnet runt. Anledningen var att datorerna avinstallerade program varje gång de stängdes av och åter började installera dem när datorn åter sattes på. Därför loggade man bara ut men lät datorn stå på. Detta är vansinne eftersom ingen var i skolan större delen av dygnet, men likväl stod datorerna på.

gunilla sa...

Problemet hos oss är dels att man aldrig riktigt vet när det kommer elever och behöver en dator, eftersom datasalarna delvis används till att söka information och skriva elevarbeten på, men också just tidsaspekten. Det är ju inte helt nya datorer vi har och en del av dem tar lång tid att starta och då uppstår självklart irritation. Så det är som sagt svårt att veta hur man ska göra. Men jag ska försöka få igång en diskussion kring ämnet i alla fall.