onsdag 16 april 2008

Läkemedelsföretag skrev "vetenskapliga" rapporter

Den ansedda tidningen JAMA (The Journal of the American Medical Assiciation) avslöjar nu att läkemedslsindustrin står bakom mängder av medicinska rapporter. Företagen har sedan köpt kända akademiska forskare som skrivit under rapporterna.

Detta visar åter igen hur läkemedelsföretag i första hand tänker på profit istället för människors hälsa. Det är riktigt skrämmande. Läkemedelsföretagen gömmer sig bakom ansedda forskare men står i själva verket själva bakom forskningen av deras mediciner och kan således styra vad som ska tas med och vad som ska undvikas.

Det är i samband med att patienter blivit hjärtsjuka av preparatet Vioxx från företaget Merck som spökskrivarsystemet tvingats fram i ljuset. Patienterna har begärt skadestånd från företaget som är världens största i branschen. I samband med detta har internt material blivit offentligt.

Man kan hoppas att dessa avslöjanden tvingar läkemedelsföretagen att börja ta mer ansvar. De forskare som skrivit under rapporterna borde aldrig mer tas på allvar och företagen som stått bakom spökskrivarna borde tvingas till mer öppenhet. Det är människors liv som ligger i händerna på dessa företag.


Läs mer:
JAMA: Guest Authorship and Ghostwriting in Publications Related to Rofecoxib
SvD: Spökskrivare bakom vetenskapliga rapporter
SvD: Merck dolde fakta om dödlig medicin
DN: Merck dolde fakta om dödlig medicin
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: