onsdag 23 april 2008

Giftiga kläder dras tillbaka

Sedan Naturskyddsföreningen uppmärksammat att giftet nonylfenoletoxylat är vanligt i de kläder vi hittar i butikerna börjar försäljarna backa. Av 17 testade tröjor så hittades giftet i 16. Nonylfenoletoxylat kan brytas ner till miljögiftet nonylfenol som skadar vattenlevande organismer. Vi som bär kläderna märker inte av det så mycket eftersom fabrikerna ofta ligger på andra sidan jordklotet. Man vet inte om gifterna påverkar oss som bär kläderna men man är fullt medveten om hur det drabbar befolkningen som lever nära och jobbar på fabrikerna som använder gifterna. Även i Sverige påverkas naturen när kläderna tvättas och gifterna därigenom släpps ut, men hårdast drabbas de som bor nära fabrikerna.

I EU får man inte släppa ut gifterna men dessa förbud finns inte i de länder där kläderna tillverkas. Dock är det så att vi lever på samma planet. Det som drabbar människor i andra delar av världen drabbar också i det långa loppet oss. Stora förändringar i naturen såsom förgiftade sjöar, förändrat artliv osv påverkar med tiden också oss här eftersom allt hänger ihop.

Därför är det skrämmande att kläderna säljs i affärer i Sverige. Av kläderna som Svenska Naturskyddsföreningen testade var märket Cheap Monday värst följt av Identity, Selected Homme, Batistini och Just a Fucking T-shirt.

Idag meddelade Cheap Monday att de upphör med försäljningen. Den som redan köpt plagget kan byta det mot något annat eller få pengarna tillbaka. Även från regeringen hörs nu röster. Miljöministern Andreas Carlgren (c) talar om skärpta regler.

Naturskyddsföreningen har tidigare drivit en kampanj mot nonylfenoletoxylat i handdukar. Även då togs kampanjen emot av politiker och andra som talade om hårdare kontroller men uppenbarligen fortsätter gifterna att spridas i textilier i Sverige. Därför befarar jag att så snart de senaste dagarnas tidningar hamnat i pappersåtervinningen så glöms problemet åter bort tills Svenska Naturskyddsföreningen kommer på att de ska undersöka byxor.


Läs mer:
SNF: T-tröjor med ett smutsigt förflutet
DN: ”Stadium säljer kläder som förgiftar vårt vatten”
DN: ”Vi måste undersöka alla produkter”
DN: Cheap Monday stoppar försäljning
DN: Endast en tröja utan gift
DN: Förbjudet ämne funnet i handdukar
DN: Carlgren vill se skärpta regler
DN: Förbjudna gifter i textilier förstör svenska vattendrag
SvD: T-shirt dras tillbaka
SvD: Filippa K kan bli av med svanenmärke
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: