torsdag 10 april 2008

Fler skäl att sluta röka

Rökning förbjudenAtt rökning ger en mängd sjukdomar är känt. Även om studier visar att de flesta som röker inte tror att lungcancer, hjärtinfarkt eller KOL kommer att drabba just dem. Trots det dör cirka 7 000 människor varje år till följd av sin rökning. Praktiskt taget alla dessa hade sannolikt tänkt att sjukdomar till följd av rökning är något som dabbar många, men inte dem.

7 000 människor lämnar varje år sina anhöriga, föräldrar, barn, syskon och vänner, i sorg på grund av sin rökning. Detta är allmänt känt.

Vad jag inte visste är att rökningen även ger komplikationer efter operationer. Bland annat orsakar rökningen sämre läkning. Exempelvis gäller det operationer av höft, knä, ljumskbråck och gallsten, skriver Svenska Dagbladet. Deras nyhet handlar dock om att rökare genom att sluta kan minska risken för komplikationer.

Det är en studie som letts av forskare vid Karolinska Institutet som kommit fram till dessa slutsatser. Man såg till att storrökare som rökt i över 30 år slutade röka fyra veckor innan deras operationer skulle genomföras. Risken för komplikationer som oläkta sår och sårinfektioner halverades. Gruppen som slutade röka fick komplikationer i 21 procent av fallen mot 41 procent av gruppen som fortfarande rökte.

Nu ska jag inte uppmuntra människor att fortsätta röka av denna anledning eftersom de kan sluta så sent som en månad inför en operation. Man vet aldrig när man råkar ut för en olycka och snabbt måste opereras. Rökningen ger alltså inte bara en mängd sjukdomar, varav flera är dödliga, den bidrar inte heller endast till försämrat kondition, att man luktar illa osv. Rökningen gör också att man kan drabbas av otrevliga komplikationer efter en säkert redan jobbig operation.

Det enda man kan göra för att förbättra sina chanser till ett långt och lyckligt liv är att sluta röka. Fimpa direkt. Köp inte nästa paket cigaretter. Är det jobbigt så köp ett nikotinläkemedel i affären istället. Man kan inte längre skylla på att man måste ta sig till Apoteket. Men i annat fall, låt det vara jobbigt några dagar. Det går över men man minskar riskerna för sjukdomar och för tidig död.


Läs mer:
SvD: Rökfri löper lägre risk vid operation
Sjukvårdsrådgivningen: Rökning och snusning/Risker med att röka
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: