söndag 6 april 2008

Miljön tar inte semester

Svenska Dagbladet publicerar idag en kortare artikel där man intervjuar en av författarna till boken Klimatsmart, Per Johnsson samt Stefan Gössling, docent och turismforskare vid Lunds universitet. Artikeln handlar om hur man semestrar klimatsmart. Temat för intervjun är att man inte ska falla ihop och ge upp sitt miljötänkande om man tagit flyget till ett avlägset resemål. Även om man bör undvika flyget så finns det ett flertal andra saker man kan tänka på och bara för att man ”syndat” på ett sätt så innebär inte det att man inte kan göra gott på andra områden.

Tipsen handlar om småsaker som ändå i det stora loppet gör skillnad. Man kan slå av luftkonditioneringen när man inte är på rummet, undvika att handdukar tvättas varje dag, äta lokalproducerat osv.

Det är annars lätt att tänka att nu när man tagit flyget så behöver man inte bry sig om miljön eftersom de små sakerna ändå inte gör någon skillnad. Men allt man gör påverkar vår miljö. Vill man unna sig något extra ibland så bör man inte heller ha dåligt samvete, se till att leva miljömedvetet i övrigt.

Slutligen ligger trots allt de stora besluten hos politikerna. Alla kan vi göra skillnad men det är politikerna som kan göra stora förändringar genom lagändringar och globala samarbeten. Vi som inte kan fatta beslut får dock göra vad vi kan. Miljön kan inte ta semester, så vi måste tänka på den även när vi är lediga.


Läs mer:
SvD: Klimatsmart semester
SvD: Tips -fixa semestern med gott samvete
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

gunilla sa...

Tack för ännu ett tips! Den artikeln tar jag med till min första lektion i morgon som är i kursen " Turism - natur, kultur och miljö. :)

Markattan sa...

Absolut, alla bäckar små gör skillnad - på både det ena och det andra hållet.