onsdag 2 april 2008

Medicinindustrin jublar åt ökad allergi

AllergimedicinerPå sju år har antalet dygnsdoser av receptfria allergimediciner mer än tredubblats, skriver DN. Det hela hänger ihop med att fler och fler är allergiska. 1986 var 11 procent av männen som mönstrade för militärtjänst allergiska. 1996 hade siffran dubblats till 22 procent. Pollenallergi är en av de vanligare allergierna och läkemedelsindustrin jublar nu i vårtider när försäljningen av preparat skjuter i höjden.

Jag har irriterat människor förut med min tanke på att EU eller någon annan överstatlig instans borde satsa på läkemedelsindustrin. Utan konkurrensen där bolag tävlar mot varandra och därmed håller sina upptäckter hemliga så skulle läkemedelsindustrin då kunna angripa problemen utifrån andra infallsvinklar.

Att det finns preparat som lindrar snuva, huvudvärk, trötthet och andra symptom på allergi är naturligtvis trevligt för dem som drabbats men än mer trevligt hade varit om industrin också arbetade mot att motverka sjukdomarna. Industrin vill lindra allergi, inte utplåna den. Det finns enorma pengar i detta. Därför borde också fler instanser som inte i första hand har ekonomiska baktankar finnas i branschen.

För något är oerhört fel när var femte svensk är allergisk mot att vara utomhus på våren. Förra året såldes allergimediciner för 571 miljoner kronor i Sverige. Av denna summa lades 164 miljoner kronor på receptfri medicin. Trots att medicinen blivit billigare är det en ökning från 91 miljoner kronor för sju år sedan.


Läs mer:
DN: Pollenmediciner slår rekord
DN: Björkpollen på väg in över Sydsverige
DN: "Irriterad kollega kan vara allergisk"
DN: Allergimedicinerna som säljer bäst
Dagens pollenprognos
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

misstänker man att man är allergisk kan man ju börja med att göra ett allergitest hos en läkare. det kostar endast egenvårdsavgift på typ 100-150 spänn på vårdcentralen sedan vet man om man behöver köpa läkemedel eller inte.

Anonym sa...

John Virapens bok "Piller & profiter: memoarer från en läkemedelsindustri med dödlig biverkan" har utkommit. Boken behandlar bl a överviktiga patienter som en ny, kommersiell och attraktiv marknad för en skrupelfri läkemedelsindustri.

se Sydsvenskan: http://sydsvenskan.se/sverige/article315239.ece

Anonym sa...

Det som är intressant är att sidor som är reklamfinansierade (som din), hjälper till att marknadsföra medecinindustrin, genom annonser från google :)