torsdag 24 april 2008

Giftiga nappflaskor säljs efter underligt EU-beslut

Som många läsare av denna blogg nog märkt har uppdateringstakten varit något sämre än vanligt den senare tiden. Min tid vid datorn har varit begränsad och är så alltjämt. Nu läste jag dock en artikel i Svenska Dagbladet som måste uppmärksammas.

I Sverige och EU säljs nappflaskor som innehåller den cancerframkallande plastkemikalien bisfenol A. Varför kan man undra. I artikeln kan vi bland annat läsa följande:

EU bestämde sig nämligen för att utan klara skäl avfärda 149 studier där låga doser gett skador på en viss typ försöksmöss. I stället baseras EU:s nya gränsvärde enbart på 27 till stor del företagssponsrade studier som inte funnit någon sådan effekt, annat än vid mycket höga doser, på en helt annan typ av möss.


Är det så illa att EU fattade sina beslut efter påtryckningar från stora företag? Jag tror precis som Maria Wetterstrand att EU kan vara ett starkt vapen för miljön men jag är också helt övertygad om att så inte är fallet idag. Hur många av de beslutfattande sitter i knät på multinationella företag? Hur mycket pengar går från lobbyister till politiker? Hur kommer det sig att EU blundar för studier när det handlar om något så viktigt som våra barn?


Läs mer:
SvD: Hur farliga är nappflaskorna?
SvD: I USA använder alla glasflaskor
Allt om barn: Giftlarm om nappflaskor
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med till fullo. Jag tycker att vi hammnar efter de flesta länder när det gäller att ta nya beslut och framför allt nya lagar när det gäller gränsvärden. Jag hittade den här hemsidan med ett jättebra alternativ till plast nappflaskorna www.kleankanteen.se de har en rad olika rostfria flaskor med olika korkaralternativ. De är lätta och håller väl en evighet eftersom de är rostfria.

Anonym sa...

Kan även tipsa om att det finns nappflaksor i bisfenol A-fri plast och i glas.
På BarnNet.se finns bild på samtliga "giftfria" modller.
http://www.barnnet.se/rep_index.php

Anonym sa...

Skrämmande att Sverige, som är så miljövänligt) är efter när det gäller en så viktig sak.
Jag hittade glas nappflaskor på www.blocket.se. Mycket billigare än aluminium, lättare att diska och funkar jättebra.