tisdag 3 juni 2008

Många för stressade för att laga mat åt barnen


En undersökning som beställts av McDonalds visar att svenska barnfamiljer inte hinner laga mat i samma utsträckning som förr. Istället blir det ofta dålig mat som går snabbt att laga som ges till barnen.

Fyra av tio föräldrar säger att de har omöjligt att få ihop tiden medan lika många ägnar mindre än en halvtimme åt matlagningen på vardagarna.

– Jag hade nästan kunnat tänka mig att det skulle vara fler som ägnade mindre än 30 minuter åt maten. Jag blir glad att så många som sex av tio lägger ned mer än 30 minuter, säger Sara Ask, barndietist på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och expert här på AlltomBarn.se.

De vanligaste maträtterna är falukorv, köttfärssås och pizza.

Inte helt förvånande vill McDonalds hjälpa föräldrarna genom att uppmana dem att låta barnen äta på McDonalds istället. Som jag ser det vore det ett bättre alternativ att föräldrarna började fundera på vad de gör av sin tid. Om de arbetar för mycket för att kunna unna sig och barnen något extra kanske det vore läge att istället arbeta lite mindre och kunna unna sig lite extra tid med barnen. Låt dem vara med i matlagningen och låt dem lära sig varför man använder vissa ingredienser medan man låter bli andra.

Att lära barnen att gå på McDonalds är ett utmärkt sätt att lära barnen att det viktigaste vid en måltid är en liten leksak i plast som serveras av en underbetald skolungdom men övervikt efter all McDonaldsmat hon själv har ätit under årens lopp för att föräldrarna inte hunnit laga mat.


Läs mer:
Allt om barn: En av fyra hinner inte laga nyggit mat
McDonalds: McDonald’s vill minska barnfamiljernas vardagsstress
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

gunilla sa...

Dessutom är ju samvaron vid en gemensam måltid (och då menar jag inte på McDonalds) jätteviktig! Tid är nog det bästa vi kan ge våra barn.