onsdag 13 augusti 2008

Glada nyheter


Bloggar om miljö och hälsa andas ofta pessimism. Det pekas på miljöförstörelse, fetmaepidemier, egocentriska företag osv. I denna postning har jag snappat upp ett par lite gladare nyheter.

Knölvalen inte längre utrotad
Enligt en rapport från Internationella naturvårdsunionen (IUCN) är knölvalen inte längre utrotningshotad. En positiv kurva har också grönlandsvalen, nordliga vikvalen, gråvalen och sydkaparen. Ökningen av dessa djur beror på förbudet mot valfångst. Ibland räcker det inte med information, förbud är ofta en nödvändig utväg för att förbättra världen. Men, och detta är till alla bloggare och andra debattörer som gör enorma insatser för att informera, förbud hade aldrig kommit om det inte skapats opinion. Genom gemensamma insatser från miljömedvetna människor, allt ifrån de som sprider information till sin närmaste omgivning till Greenpeace-aktivister till politiker som vågat fatta obekväma beslut så finns det åter knölval även i närheten av Sverige.

Ekologiska produkter gör succé
Från och med denna vecka slutar Arla tillfälligt att tillverka den ekologiska konsumentförpackade mjölken. Det låter kanske inte så positivt, men anledningen är att det råder brist på ekologisk mjölkråvara eftersom allt fler konsumenter efterfrågar ekologisk mat. Arla har det senaste året ökat sin ekoproduktion med cirka 10 procent, men efterfrågan har varit ännu större.


Läs mer:
DN: Minskat hot mot knölval
HD: Havens hjättar på väg att återhämta sig
Sydsvenskan: Knölval simmar mot Sverige igen
Sydsvenskan: Val siktades vid Ven
Ekoweb: Arla drar in mjölkprodukter efter mjölkbrist
TV4: Ekomjölken räcker inte till
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

anna sa...

ååh, jag skulle vilja se en val i verkligheten :)