lördag 16 augusti 2008

I England vill man omhänderta överviktiga barn


Brittiska Local Government Association (LGA) som agerar på uppdrag av kommunfullmäktige runt om i Storbritannien har föreslagit att myndigheterna ska få omhänderta barn för att de är farligt överviktiga. Det är ett kontroversiellt förslag. Barn behöver oftast sina föräldrar och även om de genom att låta barnen bli så överviktiga så ger de säkert sina barn kärlek och omtanke. Men de ger också barnen sjukdomar och en för tidig död genom att låta dem bli överviktiga.

LGA oroas över utvecklingen där fler och fler barn är mycket överviktiga och riskerar hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes och andra sjukdomar som är relaterade till fetma. Man berättar också att skatterna måste höjas när en miljon barn kommer att vara medicinskt överviktiga i Storbritannien inom fyra år, om trenden inte vänder.

Att omhänderta barnen skulle jag vilja se som en sista lösning. Däremot skulle jag vilja se att föräldrar sattes på tvångskurs där de lär sig ge barnen rätt mat och motion. Vägrar de gå en sådan kurs har de visat att de inte bryr sig om barnens hälsa och då kan man diskutera ett omhändertagande.

Sedan är det inte bara föräldrarna som är ansvariga. Jag vet inte hur det ser ut i Storbritannien men i Sverige matas barnen på allt för många dagis med glass och godis varje gång något barn fyllt år (vilket med stora grupper blir flera gånger i månaden), kex och sockerfyllda fruktsoppor till varje mellanmål, saft och läsk vid utflyter osv.

Fetma hos barn är ett allvarligt problem. Även i Sverige borde vi ta frågan på större allvar eftersom vi riskerar att få en försoffad ny generation. Att ta barn ifrån sina föräldrar är en absolut sista utväg, men däremot tycker jag att det är helt i sin ordning att staten går in och stör när föräldrar låter barnen äta ihjäl sig.


Läs mer:
DN: Överviktiga brittiska barn kan omhändertas
The Independent: Fattest children to be taken away from their parents
Allt om barn: Överviktiga brittiska barn kan omhändertas
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

gunilla sa...

Min dotter som bor i London försöker lära sin ettåriga dotter sunda matvanor, men får kämpa i motvind både gentemot dagmamman och den engelska släkten. Hennes svärmor menar att det finns risk att lillflickan blir mobbad om hon inte får äta samma mat som som de andra barnen dvs. chips, kakor, läsk, godis och glass. Det handlar om att ändra attityder och inte ta till tvång!

Spablomman sa...

Man kan lätt sett att barn i svenska skolor har ökat i vikt de senaste åren.Felaktig kost och mycket snacks och godis äts ofta.
Även tandhälsan är mycket sämre trots bättre tandvård.Något måste göras.Tidiga vanor sätter spår!/Karin