fredag 15 augusti 2008

Världens havsbottnar dör


På 1950-talet fanns det knappast några döda havsbottnar alls i världen. Men vi människor visste att råda bot på detta och redan 1963 kunde man observera döda bottnar i Östersjön. Idag har Östersjön de största kända döda områdena i hela världen. Det uppgår till 80 000 kvadratkilometer. Att Östersjön är extra hårt drabbat beror på att det är ett instängt innanhav utan tillströmning av friskt, syrerikt vatten. Därför är Östersjön extra känsligt för alla utsläpp av miljögifter som vi människor berikar moder jord med.

Det är i det senaste numret av tidningen Science som forskarna Rutger Rosenberg från Sverige och amerikanen Robert Diaz berättar om dessa tråkiga upptäckter.

– Vi uppskattar att produktionen i Östersjön har minskat med mellan 30 och 50 procent till följd av syrebristen. Det handlar om 500 000 ton bottendjur, som kunde ha blivit fiskmat, säger Rutger Rosenberg till Dagens Nyheter.

Orsaken till de döda havsbottnarna är utsläpp från bland annat jordbruk, trafik och vattentoaletter. Det finns alltså anledning att välja ekologisk mat i större utsträckning än idag för att försöka rädda våra hav.

Havsdöden breder ut sig i snabb takt över hela världen och hotar allt liv i haven.

Ibland blir man lite deprimerad när man tänker på vad vi människor gör med vår planet. Man undrar om verkligen ingen bryr sig om vad som händer. Inte bryr sig så att de säger, ”oj vad tråkigt, det här borde man göra något åt”, utan som bryr sig på så sätt att de verkligen försöker göra något åt dessa problem.

Vad gör du?


Läs mer:
Science: Spreading Dead Zones and Consequences for Marine Ecosystems
DN: Världshaven dör i alarmerande takt
SvD: Havsbottendöd sprider sig i världen
DN: Höga fostorhalter hotar årets badliv vid Östersjön
DN: "Många har bristfälliga avlopp"
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

gunilla sa...

Jag upplever nog att fler och fler bryr sig, men det går ändå alldeles för långsamt!

Luft till salu sa...

Jag tror att det går lite i vågor och att färre bryr sig nu än för ett år sedan. Media hittar ständigt nya saker att skriva om. Just nu är det OS och då finns ingen tid att bry sig om vår planet.

Kesowa sa...

havbottnar dör, Isen smälter, massa naturkatastofer...

säg mej varför ska vi börja tänka på vårat utsläpp när dom riktiga bovarna som Ryssland, China, USA m.m. dont give a fuck om varken eller...

nej. ni får säga vad ni vill men nu ska jag ta mej en kolsyrad läskedryck!