onsdag 13 augusti 2008

Sol i rätt mängd är fina fisken

En ny amerikansk undersökning slår fast behovet av D-vitamin. Michal Melamed, docent vid Albert Einsteins College of medicine, har undersökt drygt 13 000 personer och funnit att personer med brist på D-vitamin löpte 26 procent högre risk att dö i förtid. Lösningen är att röra sig i solen samt att ät fet fisk.

Det är här själva kruxet infinner sig. Annan forskning påvisar nämligen tydligt samband mellan fet östersjöfisk och flera sjukdomar vilket förklaras av de höga halter gifter som finns i havet. Forskning påvisar också samband mellan hudcancer och solning. Framför allt är det vanligt i Norra Europa där befolkningen ofta är ljus och har känslig hud.

Forskare menar dock att man bör vistas ute i solen i samband med aktivitet men däremot inte utsätta kroppen för överdriven solexponering. Tidigare studier har också sågat D-vitamintillskott. Det har snarare givit motsatt effekt.

Så, stäng av datorn och gå ut en sväng i solen. Det är ingen order, bara ett tips för att du ska må bättre och leva längre. Även om solen täcks av moln så tar kroppen upp D-vitamin.


Läs mer:
DN: Sol och fisk gör så att du lever längre
DN: Gå ut en halvtimme och låt strålarna värma huden
SvD: D-vitaminbrist ökar risken att dö i förtid
Kristianstadsbladet: D-vitaminbrist ökar risken att dö i förtid
Sydsvenskan: Behovet av vitamintillskott delar bransch och forskare
Sydsvenskan: D-vitminbrist ökar risken att dö i förtid
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: