Även om det är ett tag sedan larmet om tvättlapparna kom senast så är frågan aktuell. En undersökning från Västra Götaland visar att varannan tonåring idag är allergisk eller överkänslig. Allergi är alltså idag oerhört vanligt och något har hänt. Antagligen kan man spåra dessa tonåringars allergi i deras barndom. En bov i dramat kan mycket väl vara tvättservetterna.
Servetterna delas ofta ut till barnen redan på BB och ingen förälder vill väl tro att det som delas ut på BB är dåligt för barnen. Dessutom har de ofta namn som talar om hur bra det är för barnen. Namn som Gentle care, extra care och sensitive. När Göteborgs-Posten förra året gjorde en undersökning hade man testat 18 olika produkter. Dessa listades sedan från kategorin ”Få ämnen med påvisad eller misstänkt negativ hälsopåverkan” till ”Många ämnen med påvisad eller misstänkt negativ hälsopåverkan”. De värsta produkterna blev Natusan Gentle Care, Gunry, Gunry Classic Collection, Pampers Active och Pampers. Vinnande blev mer billiga produkter som Eldorado, X-tra och Euroshopper. På första plats kom Libero.
Även om vissa produkter är bättre än de andra så är inga bra. Svenska naturskyddsföreningen påpekar att de bättre servetterna, de som är miljömärkta och innehåller mindre mängder farliga kemikalier ändå aldrig kan ersätt en servett eller handduk som man fuktat med vatten. Våtservetterna kan man ha med sig när man är borta och använda sparsamt vid sådana tillfällen och i så fall bara till barnets stjärt, aldrig för att tvätta fingrar eller ansikte med, om det inte står på förpackningen.
Tvättservetterna är ett enormt bedrägeri. Ingen förälder vill ge sina barn allergi, klåda, sveda och utslag. De litar på produkter som säger sig vara extra milda och vänliga mot huden. De gör det för att de älskar sina bebisar och vill ge dem det bästa. Istället blir det precis tvärtom. Det bästa har de hemma i kranen.
Nya märken kommer hela tiden medan andra försvinner. Företagen vars produkter hamnar på listan över sämre produkter vill naturligtvis reparera skadan och kommer därför med nya produkter. Naturskyddsföreningen har gjort sina tester sedan 2002 och sedan dess har flera företag skärpt sig och kommer med bättre och miljömärkta alternativ. Pengarna styr som vanligt. Om en produkt stämplas som giftig så upphör företaget att sälja den, inte för att den är giftig, utan för att det plötsligt blivit offentligt.
Vilka är då kemikalierna som man ska titta efter för att veta vilka produkter man ska avstå.
Bensoesyra. Denna syra kallas ibland för E210 och kan framställas ur bensoeharts men framställs vanligen syntetiskt. Ämnet ä används som konserveringsmedel och kan ge allergiliknande symptom hos känsliga personer. Symptomen kan vara hösnuva, nässelfeber eller astma. När ämnet inte finns i tvättservetter stoppar industrin det ibland annat sylt, desserter och soppor.
Butylparaben. Saknar E-nummer men är bland annat vanligt förekommande i kosmetika, bland annat läppstift. Görs med butylalkohol. Används som konserveringsmedel. Parabener har använts sedan 1920-talet och är fortfarande vanliga som tillsatser. Detta trots at man känner till att de kan vara negativa för användaren. I djurförsök har de visat en svag hormonell (östrogen) effekt. Enligt danska Miljøstyrelsen är butylparaben hormonstörande.
Cetremoniumbromid. Ämnet kan absorberas vid användning på hud. Ämnet är mycket miljöbelastande. Det används som förtjockningsmedel. Tester har visat att det är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Användning kan ge allergi och klåda. Kan också ge irritation i ögonen.
Citronsyra. Kan också kallas E330 på förpackningarna. Ämnet kan utvinnas ur citroner men också biotekniskt från t.ex. melass eller glukos som jäses med hjälp av mögelsvampar. Citronsyra är ett surhetsreglerande medel och när inte föräldrar använder det till att smörja in bebisens ansikte så finns det ibland annat glass, sylt, fryst fisk mm. Det har förekommit rykten om att citronsyra är cancerframkallande men det finns inget som styrker detta. Studier tyder på ökad känslighet för solljus i kombination med användning av citronsyra på kroppen. Det kan också fräta på tänderna och irritera i munnen. Ämnet är dock ett av de mindre farliga ämnena på denna lista.
Etylparaben. Liknar butylparaben. På förpackningen kan etylparaben kalas för E214 eller p-hydroxyl-bensoesyra-etylester. Framställs med etylalkohol. Är vanligt i medel mot hudsvamp. Används också som tillsats i godis och som ytbehandling av torkade köttvaror. Kan vara hudallergen. Ämnet är förbjudet i Australien och Nya Zeeland.
Limonene. Limonen är en monoterpen som finns i nästan alla eteriska oljor som luktar friskt och citrus. Vanligt i parfymer. Tränger igenom huden och är på så sätt verksamt mot svamp. EU:s vetenskapliga kommitté har listat d-limonen bland de mest allergena doftämnena. Ämnet betraktas också som miljöfarligt.
Methylparaben. Kallas också E218 eller p-Hydroxi-bensoesyra-metylylester. Liknar de andra parabenerna. Kan ge hudirritation och bedövande effekt i munnen. Svagt retande för slemhinnorna. Kan vara allergen men risken anses inte stor. Störst risk löper de som inte tål acetylsalicylsyra.
Parfym. Generellt sätt är det inte bra att ha parfym i produkter som ska strykas direkt mot huden på små barn. Beroende på vad parfymen innehåller så kan de skapa enorm skada i form av överkänslighetsreaktioner och kan vara allergiframkallande.
2-Fenoxietanol. Tillverkas genom en reaktion mellan fenol och etylenoxid. I naturen kan man hitta ämnet i sekret från dominanta kaninhannars kindkörtlar. Används huvudsakligen som lösningsmedel och hjälpkemikalie i färgningsmedel, tryckfärg mm. Förekommer också i läkedemel och kosmetika. 2-Fenoxyetanol har en hög inträngningsförmåga och används därför i rengöringsmedel och hudsalvor, liksom i våtservetterna. Kan också användas för att minska avdunstningshastigheten av doftämnen. Medelhög giftighet vid förtäring och irriterande för ögonen.
Propylparaben (P.H.B.). Liknar de andra parabenerna. Kallas också E 216 p-Hydroxi-bensoesyra-propylester och är vanligt förekommande i exempelvis schampo, balsam och godis. Kan ge överkänslighetsreaktioner i form av hudirritation. Kan i enstaka fall orsaka allergiskt kontaktexem.
Natriumbensoat. Kallas också E 211. Började användas som konserveringsmedel under andra världskriget. Syntetiskt framställt salt. Kan vara allergiframkallande och kan orsaka nässelutslag.
Tvättlapparna är inte en bra lösning. Det må vara enkelt och praktiskt men det skadar ditt barn! Alternativet är att ta en tvättlapp med vatten och eventuellt lite tvål (även denna utan onödiga kemikalier och parfymer) när du byter på barnet. Om det inte räcker kan du använda olja som inte torkar ut huden.
Som förälder vill man sina barns bästa. Att spara lite tid på att använda giftiga produkter är därför inget alternativ. Barnen är värda bättre.
Allergier kan bero på en mängd faktorer och arv är en anledning som är svår att bortse ifrån. Däremot kan man minimera riskerna på flera olika sätt. Jag kommer med tiden att titta på olika åtgärder man kan vidta för att undvika allergier. Naturligtvis är föroreningar en bidragande faktor. På Astma.com kan man hitta intressant information liksom länkar vidare till andra matnyttiga sidor.
Källor
GP: Våtservetter baby 07
Nilsson, Mats-Eric: Den hemlige kocken
Zinck Orla och Hallas-Möller Torben: E-nummerboken
Shenet
Kemikalieinspektionen
Svenska Naturskyddsföreningen
Läs även andra bloggares åsikter om allergi, tvättservetter, våtservetter, barn, gifter, kemikalier, Pampers, E-nummer
2 kommentarer:
Det är bra att du klagar på dem, det måste jag också göra. Och ja jag förstår att de säkert inte är så glada av att höra det man skriver men man måste ju klaga annars kan det inte bli bättre. Så fortsätt klaga det är bra :)
Jag har använt en våtservett en gång på min tjeja och det gör jag aldrig om. Rödare stjärt har jag aldrig sett!
Jag använder våtservetterna till städning. Tex har man lim kvar från ett klistermärke, ta en våtservett och vips så är allt kladd borta. Det inte en vanlig trasa med lite vatten och allrengöring tar, det tar våtservetten bort. Mycket effektivt, men helt sjukt att använda baki barnens rumpa!! Finns ett foruminlägg på familjeliv.se om våtservetternas användningsområden...
Mvh Sandra
http://mephala.blogg.se
Skicka en kommentar