torsdag 10 januari 2008

Lågenergilampor – en ljus idé

Medvetenheten om att jordens resurser inte är oändliga har idag spridit sig så pass långt att det är politiskt korrekt att tala om miljöhotet, växthuseffekten, den globala uppvärmningen osv. Varje politiker som vill nå framgång har egna vallöften om hur planeten ska överleva och talar ofta om hur viktigt det är att tänkta miljövänligt. Dock verkar det ofta som att miljötänkandet är som bortblåst så snart valet är vunnet eller mediastormen lagt sig. Är det inte politikerna som ångrar sig så är det EU eller någon annan instans som sätter käppar i hjulen.

I december förklarade Irlands regering att de hade för avsikt att förbjuda all försäljning av traditionella glödlampor. Anledningen var inte att de önskade mörklägga landet utan att hela landet ska övergå till de miljövänligare lågenergilamporna, lysrör eller lysdioder. Enligt miljöministern John Gormley skulle en sådan övergång minska utsläppen av koldioxid med 700 000 ton årligen. Dessutom skulle hushållen spara pengar på den lägre energiförbrukningen. EU-kommisionen motsätter sig dock detta förbud eftersom alla EU-länder måste acceptera försäljning av produkter som är tillåtna för försäljning i något annat EU-land. Eftersom alla andra länder accepterar försäljning av glödlampor så måste även Irland göra det. Anledningen är förståss att man låter marknadens intresse gå före miljön. Tyvärr tycks detta hela grundtanken med EU. Somliga miljöförbättringar har gjorts genom EU och styrkan är naturligtvis att ett miljövänligt beslut införs i alla länder, men nackdelarna är att inget enskilt EU-land får gå före i miljölagstiftningen. Det är inte omöjligt att Irland kommer få igenom sitt beslut. Det finns mängder av undantag. Exempelvis får man sälja snus i Sverige men inte i andra EU-länder och i exempelvis Nederländerna kan man köpa flera olika sorters narkotika som är förbjudna i andra EU-länder. Ett förbud mot en glödlampa borde därför inte vara helt omöjlig.


Lågenerilamporna är ett utmärkt alternativ till vanliga glödlampor. Inte minst för den personliga ekonomin. Uträkningar visar att varje lampa kan ge en besparing på cirka 100 kronor om året, trots att lampan är dyrare i inköp. Man kan också räkna med att en lågenergilampa under hela sin livslängd kostar 210 kronor (naturligtvis beroende på vad den kostar att köpa). Detta kan jämföras med en vanlig glödlampa där kostnaden uppgår till 650 kronor för motsvarande tid. Lamporna är ganska dyra så en bra idé kan vara att byta ut de gamla lamporna efter hand som de dör. Vi kan dock inte bara förvänta oss att andra ska påskynda utvecklingen. Som konsumenter är det vi som väljer vilka varor som kommer att finnas i butikerna i framtiden. Politikerna kan vi inte sätta allt vårt hopp till. Enligt media rasar just nu miljöteknikbolagens aktier. Aktier har förståss en viss förmåga att leva sitt eget liv och påverkas av mycket annat än försäljning, men företagen gynnas i alla fall inte av att ingen köper miöjvänliga varor.

Vanliga lampor innehåller bly. Detta ämne bör återvinnas och ska därför lämnas in vid återvinningsstationer. Vad många däremot missar är att många lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver. Kvicksilver är ett mycket giftigt metalliskt grundämne och flera miljögrupper arbetar för ett totalförbud av ämnet. Med detta i bakhuvudet är det viktigt att lamporna inte slängs i hushållssoporna utan att det sorteras korrekt. Man kan tycka att återvinningsstationerna skulle kunna ha en speciell igloo för olika glödlampor eftersom det kan vara omständligt att ta sig till kommunens centrala uppsamlingsplats. Dessutom borde informationen om att lamporna innehåller kvicksilver vara tydligare.

Mest energisparande är det naturligtvis att inte ha lampan tänd. Det finns ingen anledning att ha lampan tänd i ett rum som man inte befinner sig i. Det är bättre för miljön och ekonomin att tända varje gång man går in i ett rum och släcka när man går därifrån.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Slutklämmen " Det är bättre för miljön och ekonomin att tända varje gång man går in i ett rum och släcka när man går därifrån." gäller enligt min uppfattning lågenergilampor de mår bäst av att tändas och släckas så sällan som möjligt och bör bara placeras i lokaler där folk inte tänder och släcker hela tiden.

//fetsmart

Anonym sa...

Rättelse: "gäller enligt min uppfattning INTE lågenergilampor," skulle det naturrligvis ha stått :-)

//fetsmart

Luft till salu sa...

Intressant. Har du någon källa till det? Jag trodde att samma gällde för lågenergilampor som för vanliga glödlampor.

Anonym sa...

Det finns lågenergilampor som TÅL att tändas och släckas hur många gånger som helst. Jag har en sån här på toa:
http://www.osram.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/sepdelfac.aspx

Man får full ljusstyrka direkt också, och det är ju alltid ett plus. :)

Tomas Stjerndahl sa...

Tyvärr reagerar s.k. elöverkänsliga ofta mkt negativt på denna typ av lampa, liksom de reagerar negativt på lysrör. Då fungerar vanliga glödlampor betydligt bättre. Kanske är det bättre då att invänta lysdiod-baserad teknik som inte verkar har dessa biverkningar.

Anonym sa...

Du kanske borde ifrågasätta besparingssiffrorna lite genom att se på aktuella tester och forskning. De stämmer helt enkelt inte!

Ännu värre är att en lampa som går sönder i hemmet innehåller tillräckligt med kvicksilver för att överträda gränsvärdena rejält. Senaste forskning visar att gränsvärdet för barn kan överskridas med 1.000 till 4.000 gånger (Maine University 2008)! Det borde vara skäl nog att vänta med glödlampsförbud till bättre alternativ är tillgängliga.

Fundera lite kritiskt på besparingar mm då lampindustrin har enorma pengar att tjäna på att flera miljarder lampor ska bytas ut i EU, USA, Oceanien mm...

Anonym sa...

Glödlampans Vänner vill stoppa idiotförbudet mot glödlampor.

Skriv gärna på uppropet http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2894

Vi gillar att det finns massor av olika typer av glödlampor som passar till alla armaturer.

Vi mår bra av det behagliga ljus som en glödlampa kan sprida.

Vi vill inte få kvicksilver i maten och väljer därför den miljövänliga glödlampan.

Vi vet att lågenergilampan innehåller kvicksilver och att detta svåra gift hamnar i miljön.

Vi vill själva få välja en glödlampa i läslampan inomhus eller en lågenergilampa ute.

Vi vet att glödlampans värmeeffekt i huvudsak är nyttig då den värmer hus i kalla länder som tex Sverige.

Läs mer på http://hem.passagen.se/glodlampan/