Bloggen har tidigare skrivit om den lovvärda, men allt för osynliga, kampanjen Dumpa läsken som drivs av Sveriges konsumenter i samverkan. Kampanjen är viktig och angelägen. När Livsmedelsverket har gjort undersökningar med hjälp av så kallade matdagböcker så har det visat sig att barn dricker alarmerande mängder läsk och även äter enorma mängder godis och annat med tillsatt socker. Barnen drack i genomsnitt 2 deciliter läsk om dagen och åt godis flera dagar i veckan. Samtidigt visar studier att cirka 20 procent av barnen är överviktiga.
Man kan ju tycka att det naturliga för en förälder med överviktiga barn borde vara att dra ner på sockrad mat, godis och läsk till barnen, liksom mat med mättade fetter. Livsmedelsverket menar att barn bör äta 400 gram frukt och grönsaker om dagen och menar att frukten förutom att vara nyttig också dämpar godissuget. Ändå är det inte många som följer dessa riktlinjer.
En amerikansk undersökning visar nu att en anledning till detta kan vara att föräldrar inte ser det som andra ser: att barnen är feta. Tidningen Allt om Barn hänvisar till USA Today som tagit del av undersökningen. En testgrupp bestående av mycket överviktiga barn i åldern sex till elva år och deras föräldrar deltog. 43 procent av föräldrarna menade att deras feta barn hade rätt vikt medan 37 procent ansåg att barnen var något överviktiga. Endast 13 procent insåg att barnen var mycket överviktiga.
Barnsjuksköterskan Pernilla Danielsson säger till Allt om Barn att svenska föräldrar har ungefär samma förnekelsemekanism. Många tror att barnen kommer att växa ikapp fettet och i och med att de blir längre också fördela fettet över kroppen. Detta är inte sant. En annan anledning till att föräldrarna inte ser att barnen är överviktiga är att övervikt är så vanligt idag.
– När man ser klassfoton från 1970-talet är det är lätt att tro att många av barnen hade anorexia, även om det inte var så. Barnen var mycket smalare, normalviktiga. På den tiden fanns det en ”tjockis” i varje klass. I dag ser det helt annorlunda ut, säger Danielsson.
Jag skulle tro att omgivningens reaktioner är en annan anledning. Det är inte fint att vara överviktig. Därför vill ingen påpeka för en förälder att dennes barn lider av fetma. Möjligen kan man sträcka sig så långt som att tala om ”gulliga valkar” men få tar tag i sina vänner och förklarar att man är orolig över deras barn eftersom de är så feta.
Dumpa läsken är en kampanj som drivs i motvind. Inte nog med att de ska nå ut till konsumenterna med sin information, de måste också övertyga många blinda föräldrar om att kampanjen i allra högsta grad rör dem.
Just som jag skulle lägga upp denna text fick jag se en intressant artikel i Helsingborgs Dagblad. Eftersom det handlar lite om samma tema så skriver jag om det också. I Landskrona har politikerna sett till att sjuka får motion på recept. Läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster kan ordinera olika motionsformer och sedan går kommunen in och ger rabatterat pris på vattengympa, simning, stavgång och lättgympa.
Beslutet är helt i rätt riktning. Vi svenskar har alldeles för stor tillit till piller och mediciner när det egentligen är vårt eget leverne som ligger bakom många av våra sjukdomar. Genom att äta rätt och röra oss så skulle vi må mycket bättre. Jag känner inte till om denna idé praktiseras någon annan stans i Sverige men förhoppningsvis faller detta försök väl ut och kopieras av andra kommuner och landsting.
Vi behöver inte leta så långt borta som möjligt för att hitta lösningar på våra problem. Många finns nära oss och har alltid tillämpats av människan. Motion och bra mat borde vara det mest naturliga i världen. Mediciner i all ära men med en sund livsstil slipper man många läkarbesök och många mediciner.
Läs även andra bloggares åsikter om övervikt, fetma, Landskrona, motion, läsk, godis, föräldrar, barn
lördag 12 januari 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
En intressant sida! Här ska jag läsa mer!
Skicka en kommentar