lördag 12 april 2008

Varför tillåts livsfarlig mat?


Transfetter och bröstcancer ser ut att ha ett samband enligt en ny fransk studie. Studien har pågått sedan 1990 och 25 000 franska kvinnor har ingått. Genom blodprov har man kunnat konstatera att de som hade höga nivåer av transfetter i blodet riskerade att drabbas av bröstcancer i högre grad än andra kvinnor.

I Danmark har man förbjudit transfetter. Sverige vägrar dock följa eftersom och Livsmedelsverket pekar istället ut mättat fett som den stora boven vilket måna menar är struntprat. Transfett fyller ingen positiv funktion vilket vanligt fett gör. Man kan dessutom byta ut transfetter som i sig inte fyller någon funktion, annat än att det är livsfarligt.

I Sverige är inte transfetterna jättevanliga men det förekommer. Ett förbud skulle minska risken för ett flertal sjukdomar. Förutom bröstcancer förknippas transfett med hjärtproblem, prostatacancer och övervikt.

Den franska undersökningen kommer nu att följas upp för att fastställa sambanden.


Läs mer:
DN: Transfetter ökar risken för bröstcancer
DN: Livsmedelsverkets inställning är märklig
SvD: Transfett ökar risk för bröstcancer
SvD: Kakor fetare än vad som uppges
Sydsvenskan: Transfett ökar risk för bröstcancer
Kristianstadsbladet: Transfett ökar risk för bröstcancer
Sydsvenskan: Kakor fetare än deklarationen uppger
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Livsmedelsverket är ju hopplösa! De tycker ju inte att glutamater är något problem heller....Och det är de som ska ge kostråd!
Tur att många företag blir mer medvetna (eller konsumenterna) och tar bort transfetterna.

Project Save The Earth sa...

Du har en intressant blogg själv (du tyckte vi hade det).
Ja, VARFÖR tillåts livsfarlig mat? Som det är nu får vi själva försöka lära och sålla...