måndag 23 februari 2009

Växande sopberg närmar sig ”sopinfarkt”

Från 1998–2007 ökade hushållsavfallet i Sverige med 23,8 procent till 4717380 ton. Utslaget blir det 514 kilo per person, skriver Svenska Dagbladet. Man intervjuar avfallsforskaren Johan Sundberg, vid forskningsföretaget Profu i Göteborg som ser med oro på den ständiga ökningen avfall som riskerar att ge en sopinfarkt. Under 2008 planade avfallet av något vilket beror å lågkonjunkturen men man tror att det är tillfälligt.

Svenskarna är duktiga på att återvinna. 2007 återvanns 80 procent at alla tidningar och förpackningar, men ändå ökar mängden sopor som ska eldas.

– Man kan slå sig för bröstet med att Sverige hör till de bästa i världen på att göra något av avfallet. Men samtidigt har kommunerna ständiga problem med att bygga nya pannor och återvinningscentraler, för mängderna ökar så snabbt. Därför kan man tala om avfallsinfarkt, säger Johan Sundberg

Jag har varit inne på detta tidigare. Det är bra att man återvinner men viktigare är att man från början tänker på vad man köper och försöker hålla nere konsumtionen. Hög konsumtion kommer inte rädda oss ur någon kris som en person skrev som kommentar på ett tidigare inlägg. Däremot kommer lägre konsumtion tvinga fram ett annat samhälle, ett ekologiskt miljövänligt samhälle.

Som det är nu ökar mängden sopor. Svd skriver att avfallet ökar med tre procent per person och år. De svenska avfallsmängderna beräknas ha ökat med tre till fem gånger år 2050. Målet är att det ska minska.


Läs mer: Svd: Sverige å väg mot "avfallsinfarkt", Svd: Här formas skräp i kreativ lek, Avfall Sverige
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Johan Sundberg från Profu jobbar med att ta fram underlag och sälja till kommuner som planerar bygga sopförbränningsverk. De av dessa underlag jag fått tillgång till visar alla en sopmängd som överstiger den verkliga mängden med ca 30%. Självklart vill han nu gå ut och lobba för att fler kommuner skall bygga sopförbränning. Samtidigt importeras i år troligen 1 000 000 ton sopor för att fylla de befintliga sopförbränningsanläggningarna.