onsdag 4 februari 2009

Jonathon Porritt irriterar mig

Jonathon Porritt, den brittiska regeringens rådgivare i miljöfrågor, har föreslagit att den brittiska regeringen borde verka för att britterna inte skaffar med än två barn. Anledningen är att alla bör ta sitt miljöansvar och att det är miljöovänligt att skaffa barn.

Jag har respekt för miljörörelsen. Jag tycker att man bör ta hoten mot vår planet på allvar och att alla tankar på hur man kan rädda jorden bör tas i beaktande. Men jag tror också på Darwins tankar. Jag tror på det biologiska och att varje levande varelses innersta begär är att föröka sig för att leva vidare. Varje individ dör men generna lever vidare genom förökning. Människan är inget annat än ett djur och vi är i detta avseende mycket lika såväl apor som grodor och skalbaggar. Att skaffa barn är således inte att jämföra med att köpa Porsche utan en instinkt.

Därför stör jag mig på Jonathon Porritt. Porritt, som själv naturligtvis har två barn, vill att regeringen ska lägga pengar på tjänster för familjeplanering, aborter och preventivmedel.

– Jag ber inte om ursäkt för att jag ber människor att ta ansvar för hela det avtryck man gör på jorden, hur man väljer att avla barn och hur många barn de tycker är lämpligt, säger han till Daily Mail.

Miljöhotet bör tas på allvar. Absolut. Men på rätt sätt. Det stora problemet är egentligen inte hur många människor det finns, så länge det finns mat åt alla och Europa är knappast överbefolkat, problemet är vilka avtryck människorna lämnar. En politik som inte tar miljöfrågan på allvar är ett betydligt större hot än barnrika familjer.

En familj med många barn som väljer att konsumera så lite som möjligt utgör säkert ett mindre hot mot miljön de flesta adliga politiker.Läs mer: Daily Mail: How to save the world - don't have more than two children, Daily Mail: Call for two-child limit on families from the Government's leading green adviser, Daily Mail: Why do Green zealots think they can dictate how many children we are allowed to have?, Allt om barn: "Att skaffa fler än två barn är oansvarigt ur miljösynpunkt", Wikipedia: Jonathon Porritt, Allt om barn: Familjen som har köpstopp i ett helt år, SvD Ledarbloggen: Åttlingar är väl höjden av oansvarighet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, människor vill föröka sig , det är ju det man gör när man skaffar ett barn eller två?

Överpopulation är ett extremt stort problem och människorasen lever redan nu över jordens resurser och det är därför matkrisen redan har börjat och kommer bli värre.

Den här Jonathon tar bara upp det man skulle tagit upp för länge sen.

Anonym sa...

Europas problem är att alla skatter kommer öka, välfärden minska människor att få det sämre, för att det föds för få barn.

Visst är nativiteten i Afrika väl hög, men den är det på grund av lågt välstånd och för många diktaturer. Ju högre välstånd, tillväxt, desto färre barn föds.

Så öka tillväxten; pressa diktaturer att öppna upp sina länder - då löser sig de flesta problemen snabbare.

Xi sa...

Mer d2w Oxo-bioplastlösningar, på återförslutbara påsar